Nokia störtdök efter vinstvarning

Föll 20 procent efter halverad prognos

MIN EKONOMI

Finska telekomjätten Nokia varnar nu för att vinsten för det andra kvartalet komer att bli lägre än väntat.

Bolaget halverar även den förväntade försäljningstillväxten.

Vinstvarningen utlöste ett kraftigt kursras och på kort tid föll kursen med cirka 20 procent.

När Nokias vd Jorma Ollila idag meddelade de sänkta prognoserna för den närmaste tiden så var det första gången på mycket länge som Nokiachefen gjorde marknaden besviken.

Vinstvarningen utlöste ett kraftigt kursfall - vid 17-tiden hade aktien fallit 21,8 procent till 247 kronor.

Även svenska Ericsson drogs med i fallet och föll som mest med runt 13 procent och handlades under eftermiddagen på en nivå runt 55 kronor.

Dagens kursras för Nokia och Ericsson innebar att aktievärden för drygt 300 miljoner kronor försvann från Stockholmsbörsen.

Allmän inbromsning

Trots att marknaden alltså reagerade med ett kraftigt kursras, inte bara för Nokia utan för telekombranschen i stort, så var Nokias vinstvarning på intet sätt oväntad.

Under våren har ju den ena mobiltelefontillverkaren efter den andra meddelat att man inte kommer att klara tidigare uppställda föräljnings- och vinstprognoser.

Nokia har dock i det längsta hållit försäljningsvolymerna uppe, men nu börjar den avmattning som tidigare märkts på den amerikanska marknaden sprida sig, vilket kommer att märkas på att den globala mobiltelefonförsäljningen i år dras ned.

- Vi tror att inbromsningen beror på en allmän nedgång i marknaden driven av ekonomisk osäkerhet, det pågående teknikskiftet och en mindre aggressiv marknadsföring från operatörer, säger Nokias koncernchef Jorma Ollila i en kommentar.

Tillväxtprognosen halverad

Tidigare räknade Nokia med en försäljningstillväxt på 20 procent på helåret. Den prognosen har nu halverats till 10 procent.

Bolaget räknar dock med att marknaden hämtar sig något under andra halvåret i år.

Resultatet för andra kvartalet i år kommer att belastas av en engångskostnad på cirka 2 miljarder kronor. Det är bland annat kostnaden rationaliseringar och personalneddragningar i Tyskland och USA.

När Nokia darrar - då skälver Finland

Om Nokia skakar blir effekterna större i Finland än följderna i Sverige av att Ericsson varslar.

Finland kan sägas luta på tre ben: Nokia, skidlandslaget och hockeylandslaget.

Fredrik Rundkvist