Telia och Tele2 väljer Ericsson

Ska bygga upp svenska 3G-nätet

MIN EKONOMI

Ericsson vinner ett välbehövligt prestigeuppdrag i kampen om 3G-ordrar.

Bolaget får i uppdrag av att bygga ett tredje generationens mobiltelefoninät i Sverige av Svenska UMTS Nät AB, samägt av Telia och Tele2.

- Vi ser Ericsson som en bra partner för att utveckla framtidens mobila nät och ser fram emot ett gott samarbete, säger Henrik Ringmar, VD för Svenska UMTS Nät.

Ordern uppges vara värd ”ett antal miljarder kronor”.

Svenska UMTS Nät har tecknat ett intentionsavtal, med Ericsson för UMTS-utrustning till den svenska marknaden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Svenska UMTS-nät, till 50 procent ägt av Telia Mobile och 50 procent av Tele2, ger väljer därmed Ericsson som ensam leverantör för utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefoni i Sverige.

Ratades i Danmark, Finland och Norge

Utbyggnadsplanerna följer PTS (Post- och Telestyrelsens) tillståndsvillkor och innebär att bolaget kommer att kunna ”erbjuda ett fungerande UMTS-nät i någon del av landet till det kommande årsskiftet och ett fullt utbyggt nät före utgången av 2003”.

Uppdraget är en välbehövlig fjäder i hatten för Ericsson i kampen om 3G-kontrakt. Så sent som i mars i år ratades Ericsson av Telia när bolagets UMTS-nät skulle byggas i Norge, Finland och Danmark. Det faktum att ordrarna istället gick till Nokia och Siemens ansågs som en stor prestigeförlust och beskrevs av analytikerna som ”ett slag i ansiktet” för Ericsson.

Vill inte gå ut med ordersumman

”Vi ser Ericsson som en bra partner för att utveckla framtidens mobila nät och ser fram emot ett gott samarbete. Ericsson levererar de produkter och den funktionalitet som Svenska UMTS Nät behöver”, säger Henrik Ringmar, VD för Svenska UMTS Nät AB i en skriftlig kommentar.

Några siffror kring vad avtalet är värt nämns inte, men uppges vara värt ”ett antal miljarder kronor”.

"Vi vill inte gå ut med den exakta ordersumman, för att vi inte vill hjälpa våra konkurrenter som nu sitter i förhandlingar. Intentionsavtalet innebär att vi har för avsikt att använda Ericsson för den större delen av utbyggnaden. Det kommer att röra sig om ett antal miljarder kronor, närmare än så vill jag inte precisera värdet", säger Henrik Ringmar till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs mer på Ekonomi24.se

Lotta Edling ([email protected])