Jämför och byt försäkring - tjäna tusenlappar

Ny tjänst på Aftonbladets ekonomisajt

MIN EKONOMI

Nu lanseras en ny privatekonomisk tjänst på Aftonbladet.se med vars hjälp man hitta rätt hemförsäkring - till rätt pris.

- Man kan spara tusenlappar på att byta försäkring, säger Aftonbladets bostadsexpert Lennart Arnstad.

Enligt Konsumenternas försäkringsbyrå kan premien för en hemförsäkring för ett hushåll med 450 000 kronor i lösöre variera mellan 405 - 2002 kronor, beroende på var i landet man bort och vilket bolag man har. Dyrt i brottsbelastade kvarter i storstäderna - billigare i trygga sovstäder på landsbygden.

Detaljerade jämförelse

Med hjälp av den nya försäkringstjänsten på Aftonbladets ekonomisajt kan man i detalj jämföra de olika försäkringsbolagen. Prisjämförelsen är mycket exakt, eftersom man lämnar detaljerade uppgifter om vilket försäkringsskydd man vill ha.

- Det här är nåt som saknats - möjligheten att jämföra premier mellan olika bolag på samma villkor, säger Aftonbladets bostadsexpert Lennart Arnstad.

- De flesta försäkringar ger ett fullgott skydd. I mångt och mycket är de standardiserade, så det viktigaste är ändå premien, säger han.

Svar direkt

På den nya försäkringstjänsten kan man själv söka reda på det billigaste försäkringsskyddet för villa, lägenhet och fritidshus. Det är bara att knappa in alla relevanta uppgifter om den bostad man vill försäkra och vilket skydd man önskar så räknar systemet ut vilket bolag som har den billigaste försäkringen.

- Det kan vara bra att plocka fram sitt nuvarande försäkringsbesked när man gör jämförelsen, så att man får alla detaljer rätt eftersom allt man matar in påverkar vilket svar man kommer att få, säger Lennart Arnstad.

På försäkringstjänsten kan man även få hjälp att hitta de billigaste bil- och båtförsäkringarna. Men till skillnad från hem-. och villaförsäkringarna så får man inte svaret direkt, utan via e-post och vanlig post.

- Men kom ihåg att titta på innehållet i försäkringen. Premien är faktiskt inte allt. Man ska inte utgå från hur försäkringen ser ut utan istället utgå från vad man själv tycker är viktigt, säger Susanne Fagerberg på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Obehagliga överraskningar

Som exempelvis nämner hon den unge studenten som äger en fin cykel men egentligen inget annat av värde. För den personen är det naturligtvis extra viktigt att försäkringen ger ett bra skydd för cykeln.

Bland villa- och hemförsäkringar finns ett antal finstilta villkor som kan komma som obehagliga överraskningar.

Villaförsäkringar: Låg eller ingen ersättning vid fuktskador som beror på dålig dränering eller fukt genom ta på grund av dåligt underhåll.

Hemförsäkring: Oförmånligt hårda avskrivningsregler som gör att man får betala mer än bara självrisken vid en skada.

Här kan du jämföra försäkringar

Fredrik Rundkvist