Segern i Aktie-SM gav 562 486 kr

Fembarns- pappan satsade allt på Framfab – och vann

1 av 2 | Foto: JOHANNA PETERSSON
VÄLBEHÖVD VINST Yngste sonen Tintin är nästan lika glad som pappa över segerchecken. Nu tänker Björn Gunnarsson betala sina skulder, köpa ett tv-spel till barnen – och satsa på riktiga aktier.
MIN EKONOMI

En skänk från ovan.

Så sammanfattar fembarnspappan Björn Gunnarsson segern i Aktie-SM.

Rekordvinsten på 562 486 kronor räcker både till att betala av skulder och till ett tv-spel.

– Och så ska jag köpa aktier. Nu ska jag bli rik helt enkelt!

För Björn Gunnarsson betyder förstaplatsen i Aftonbladets och Privata Affärers aktie-

tävling mer än de flesta.

Livet som frånskild fembarnsfar är minst sagt knapert.

– Jag har varit tvungen att ta lån på ungefär 150 000 kronor för att överleva, säger han.

– Jag har haft det fattigt.

I årets Aktie-SM har 56 900 portföljer tävlat om högsta vinsten som är portföljvärdet i kronor. Insatsen för varje aktieportfölj är 50 kronor och det gäller att öka värdet så mycket som möjligt från grundplåten på 100 000 låtsaskronor.

Tävlingen slukade hans fritid

Till skillnad från förra gången som Björn Gunnarsson var med i tävlingen gick det i år bra redan från början. Aktie-SM slukade allt mer av hans fritid. De senaste månaderna har han efter arbetspassen som rullare på en pappersfabrik suttit i flera timmar per dag, läst kurser och tips på internet och chansat sig fram.

– Jag har varit helt uppslukad och lärt mig massor. Min princip har varit att ta en dag i taget.

En av Björns sämsta affärer var Cell som han köpte då han låg på fjärde plats och förlorade ungefär 20 000 kronor. Ett annat nedköp var Framfab som gjorde honom 33 000 kronor fattigare.

Otroligt nog är det också Framfab som ligger bakom vinnartiteln. En gissning fick Björn Gunnarsson att köpa Framfabaktier dagen innan IT-bolagets fantastiska kursökning på 150 procent i slutet av maj. Då åkte han upp till en förstaplats.

Efter att ha sålt sina Framfabaktier vid rätt tidpunkt satsade han i stället på sin egen arbetsgivare: skogsföretaget Holmen. Det visade sig vara ännu ett lyckokast. I slutet av tävlingen har aktiesegraren placerat den största delen av sitt kapital i kassan istället för i aktier.

– Faktiskt så kände jag på mig att det skulle gå dåligt den här veckan. Därför ville jag säkra och förlora så lite som möjligt.

– De få aktier jag hade var i fastighetsföretaget Columna. Där satsade jag eftersom jag såg att andra hade den aktien. Om det blev en uppgång ville jag vara säker på att hänga med.

Strategin visade sig i efterhand vara sisådär. Columna sjönk under sista tävlingsdagen.

Barnen ska få tv-spel och en tv

Men för Björn Gunnarssons del var segern säkrad.

Vad han ska göra med rekordvinsten vet han redan. Förutom alla lån och skulder som kan betalas ska barnen – särskilt sonen Simon – få ett tv-spel och en tv.

Resten av pengarna ska satsas i riktiga aktier, även om Björn Gunnarssons reella placeringar hittills varit katastrof.

– Jag satsade på Icon och det gick åt skogen, jag förlorade 25 000 kronor. Men det var mest på skoj. Man måste vara beredd på att förlora det man satsar.

Kristina Henschen