Sälj i tid – så blir du en vinnare

MIN EKONOMI

Visst går det att tjäna pengar på aktier trots att börsen går ner.

Det har Björn ”Bjuppa” Gunnarsson bevisat.

Han fick sin aktieportfölj att växa med över 450 procent – från 100 000 kronor i februari till 562 486 kronor i förrgår.

Pengarna han satsade var inga riktiga pengar – han riskerade bara att förlora de 100 kronor han betalat i anmälningsavgift för två portföljer i Aftonbladets och Privata Affärers internettävling Aktie-SM.

Men i går förvandlades det slutliga värdet på Björns aktieportfölj till riktiga pengar.

Han jobbade hårt och var smart

Många kanske tror att Björn är en turgubbe. Och det är klart, utan lite tur vinner man knappast Aktie-SM. Men Björn har jobbat hårt för sina pengar – och varit smart.

Han har gjort aktieaffärer nästan varje dag och oftast köpt rätt bolag. Men framför allt har han gjort det som många av oss småsparare tycker är så svårt: sålt rätt aktier vid rätt tillfälle.

När en aktie gått upp en bit är Björn nöjd med vinsten och säljer snabbt. Går kusen ner säljer han ännu snabbare, innan förlusten växer.

Man får inte bli ”kär” i sina aktier

Han vet att om man blir ”kär” i en aktie och behåller den för länge så är risken stor att det slutar med förlust.

Kanske var det det som hände Bo Sonny Eriksson från Luleå. Han behöll sina aktier i IT-bolaget Adcore så länge att han blev sist i Aktie-SM. Av hans 100 000 kronor är det bara 6 373 kronor kvar.

Snart får Bo Sonny, ”Bjuppa” och alla andra en ny chans. Redan den 25 augusti börjar höstens omgång av Aktie-SM.

Erland Huledal

ARTIKELN HANDLAR OM