Hoppfullt inför H&M:s rapport

Fokus på USA-kostnader inför morgondagens delårsrapport

MIN EKONOMI

H&M:s aktie har haft svårt att hämta sig efter chocken från första kvartalsrapporten i slutet av februari.

Men inför tordagens delårsrapport har aktien fått nytt liv. Analytikerna tror att de den här gången slipper obehagliga överraskningar.

På tisdagen steg aktien stigit 4,2 procent eller 6,5 kronor till 163 kronor. Efter rapporten i februari störtdök aktien och har som lägst handlats under 150 kronor.

Enligt SME:s prognossammanställning kommer resultatet för andra kvartalet att landa på 1 367 miljarder kronor. Det motsvar en resultatökning på runt 30 procent jämfört med samma period förra året, som dock var mycket svag.

”Den här gången är fältet ganska samlat, det bör inte komma några stora överraskningar som vid förra rapporten när kostnaderna för USA hade ökat mer än någon förväntade sig. Nu vet alla att det här kommer att kosta pengar, det visste man inte förra gången”, säger en analytiker.

Inget kan ursäkta svagt resultat

Den här gången ligger fokus dels på USA-kostnaderna, dels på hur försäljningen lyckas på de mogna marknaderna.

”Det är svårt att hitta en enskild faktor som skulle kunna förklara, eller ursäkta, ett svagt resultat den här gången. Möjligen har våren varit lite kall, men det borde inte ha haft samma stora påverkan som höstens väder hade på försäljningen”, säger analytikern.

Ledningen för H&M har under våren givit positiva signaler om försäljningsutvecklingen, senast om april månad.

Men de utländska investmentbankerna har inte låtit sig övertygas. Morgan Stanley ger i en färsk analys omdömet ”underperform” med en riktkurs på 120 kronor, vilket är rekordlågt för H&M. Lehman Brothers är också negativa, banken har nyligen publicerat en säljrekommendation.

Lotta Engzell-Larsson ([email protected])