Aktiekurs i stället för sommarlov

Josephine och David lär sig allt om aktier i sommarskolan

MIN EKONOMI

Det är inte alla som väljer att slappa bort början av sommarlovet.

Josephine Thörnblom, 13, och David Olsson, 12, går i aktieskola.

- Det är jättekul.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
BRINNANDE AKTIEINTRESSE Josephine Thörnblom och David Olsson får lära sig om aktier på sommarlovet. De ekonomiska termerna sitter redan som de ska.

De bläddrar i börslistor, lär sig ekonomitermer och funderar över företagsstrukturer på L"Estradska sommaraktieskola på Söder i Stockholm

- Jag tycker att det är spännande att lära sig om aktier. Aktier är framtiden, så det är bra att veta något om det, säger Josephine.

- Roligast har varit att gå på studiebesök, säger David.

- Jag ska nog placera mina pengar i Holmen. Varför? Jo, min pappa jobbar där, ler David.

Sommaraktieskolan är ett samarbete mellan SEB, Aktiespararna och Unga aktiesparare. Eleverna kommer från hela landet och är mellan 12 och 15 år.

Lägger grund för framtida intresse

Tanken med kursen är att skapa ett intresse för framtida aktie-handel. Än så länge är barnen för unga för att själva handla med aktier.

- Det märks att barnen själva har ett intresse, de vill lära sig, säger Ingegerd Hadenius, lärare på aktieskolans grundkurs.

- Det är kul att se hur de utvecklas bara på de här dagarna. Dessutom är det extra roligt att se att tjejerna är med mycket i diskussionerna och att alla verkligen vågar fråga utan att känna sig dumma.

Josephines och Davids bästa aktietips

Lina Pihl