Alla blickar mot Greenspan

MIN EKONOMI

Veckans viktigaste händelse för börsens räkning inträffar sannolikt på onsdag kväll svensk tid då den amerikanska centralbanken, Fed, meddelar sitt nästa drag. Alla bedömare är överens om att Fed då kommer att sänka sin styrränta för sjätte gången i år, men osäkerheten om hur stor sänkningen blir är större än på länge.

Foto: AP
HÅLL TUMMARNA Federal Reserves legendariske ordförande Alan Greenspan gör det.

Vanligtvis brukar marknaden en eller ett par veckor innan ett Fed-möte vara tämligen enig om vilket drag Fed ska göra, och ofta brukar marknaden avlägga rätt profetia. Feds ordförande Alan Greenspan brukar nämligen vara ganska klarspråkig för att undvika felaktiga förhoppningar.

Enligt CBS Marketwatch enkät till 22 ekonomer tror elva på en sänkning med 25 räntepunkter till 3,75 procent. Övriga elva tror på 50 punkter, eller 0,5 procentenheter, till 3,5 procent.

De som tror på 25 punkter hänvisar till räntan på bara ett halvår sänkts med 2,5 procentenheter, den kraftigaste sänkningen under Alan Greenspans 14 år som Feds ordförande, samtidigt som president Bush bestämt att skatten ska sänkas med 60 miljarder dollar.

Ovanligt med 25 punkter

"Vore det inte för skattesänkningen skulle Fed sannolikt sänka med 50 punkter. Skattesänkningen kommer att ge ekonomin fart. Samtidigt sjunker bensinpriset, och folk är mer känsliga för det än för räntenivån", säger AG Edwards chefsekonom Gary Thayer till CBS Marketwatch.

De som tror på en kraftigare sänkning om 50 punkter menar att ingenting än så länge pekar på en vändning uppåt för den amerikanska ekonomin. Samtidigt skulle Fed skapa osäkerhet med en 25-punkterssänkning då det skulle innebära att marknaden senare skulle vänta sig ännu en sänkning.

Enligt Lehman Brothers chefsekonom Stephen Slifer har Feds sista räntejustering både 1995 och 2000 varit 50 punkter.

En annan sak som pekar på en kraftigare räntejusteringar är den våg av vinstvarningar som svept in över marknaden de senaste veckorna. Mycket pekar på att de amerikanska teknikinvesteringarna inte tar fart förrän nästa år. Det är detta som gör att allt fler ekonomer på sistone gått över till 50-punktssidan i väntan på Feds möte.

"Det finns fortfarande risk för recession. Även om Grennspan sagt att han vill dra ned på räntesänkningstakten har det sedan dess inte kommit något tecken på en vändning för ekonomin", säger JP Morgans ekonom Bruce Kasman till The Street.

Bruce Kasman tror på en sänkning om 50 punkter och att Fed sänker räntan ytterligare i augusti.

Feds drag meddelas klockan 20.15 svensk tid på onsdag.

ekonomi24.se