Pilsner och piller vinnare på börsen

Spendrups och Electa bland halvårsvinnarna

MIN EKONOMI

Mitt i börsmörkret finns vinnarna vars aktiekurser under årets sex första månader rusat upp till 131 procent.

Bland vinnarna finns medicinteknikbolaget Electa, ölproducenten Spendrups, tobaksjätten Swedish match och klädeskedjan Hennes & Mauritz.

Men medan handelsbolagen kan fira börshalvtid med skumpa får IT och telekomföretagen slicka sina sår.

Det är tidningen Svenska Dagbladet som utvärderat Stockholmsbörsens A-lista under första halvåret 2001, baserat på noteringar under måndagen.

Den stora vinnaren är Elekta, som har lyckats vända en förlust på 37 miljoner kronor till en vinst på 92 miljoner för verksamhetsåret som avslutades i april. Under perioden januari till och med juni har bolagets aktiekurs stigit 131 procent.

Omstrukturering bakom framgången

- Vi har gått igenom en betydande omstrukturering sedan förra året. Vi var väldigt beroende av Asienmarknaden, så när Asienkrisen slog till gick vi ner i bottenläge. Efter det har vi främst satsat på Europa, där marknaden på tidigare 5-10 procent i dag har ökat till 50 procent, men även USA har varit i fokus, säger Laurent Leksell, vd för Elekta, till Svd.

Spendrups och medicinföretaget Getinge har under det första börshalvåret stigit med drygt 60 procent. Bolagen Lindab, Platzer, Sydkraft, Axfood, Swedish Match, Esselte och Perstorp hör också till vinnarna, med aktieuppgångar på över 40 procent.

Handeln starkaste branschen

Ser man till vilka branscher som gått emot bottenströmmen på börsen så går förstapriset utan tvekan till Handeln. Den sektor som handlar med sällanköpsvaror domineras av klädeskedjan Hennes & Mauritz och vitvarujätten Electrolux. H&M presenterade en mycket överraskande halvårsrapport dagen före midsommarafton och kunde sedan njuta sillen med en kursuppgång på närmare 20 procent.

IT och telekom förlorarna

Bland förlorarna hittar vi inte helt oväntat IT- och telekomföretagen. Ericson, som i fjol sjönk med 18 procent har hittills i år fått börsvärdet halverat. Värste konkurrenten Nokia har efter fjolårets uppgång backat med 44 procent i år. Totalt har sektorn för informationsteknik fallit med 50 procent på Stockholmsbörsen.

En annan stor förlorare är sektorn för bank- finans- och fastighetsbolagen. Från att ha varit fjolårets vinnare redovisar sektorn i år en nedgång med 15 procent, vilket kan jämföras med en uppgång på 25 procent förra året, skriver SvD.

Claes Thunblad