Bäddat för kursras i Telia

MIN EKONOMI

Räkna med att Telia-aktien kommer att fortsätta falla på börsen. Det är i alla fall vad marknadens proffsspekulanter tror på. Antalet aktier som blankats i den svenska telejätten är rekordstort, visar färska siffror.

Blankning, alltså att sälja lånade aktier för att sedan kunna köpa tillbaka dem till en lägre kurs, används av många mäklarfirmor och institutioner, och av så kallade hedgefonder.

Börshajarnas byte nummer ett på Stockholmsbörsen just nu är Telia. Antalet utlånade aktier i telejätten är rekordstort, visar statistik från Stockholmsbörsen. Totalt är knappt 79 miljoner aktier utlånade i Telia, till ett värde av nästan 4 miljarder kronor enligt statistik från den 21 juni som släpptes idag.

Antalet har stigit vecka för vecka de senaste månaderna. Det riskerar att pressa kursen eftersom det skapar ett stort säljtryck i aktien.

Fusionsförhandlingar pressar kursen

För många har den senaste tidens blankning troligtvis varit en bra affär. Telia har backat 18 procent den senaste månaden. Aktiekursen 50 kronor är bara 5 kronor över årets bottennotering. En av orsakerna är spekulationerna kring strukturaffärer mellan de nordiska teleoperatörerna, där Telia väntas köpa först finska Sonera och sedan danska TDC. Eftersom Telia är den högst värderade av de nordiska telebolagen räknar många med att Telia kommer att få bjuda till i prisförhandlingarna.

Ett annat populärt blankningsobjekt är Ericsson, där utlåningen ökar kraftigt den senaste tiden. Även bankaktierna och skogsbolagen tycks vara mogna för en nedgång enligt en del placerare, åtminstone att döma av utlåningsstatistiken.

ekonomi24.se