Bill Gates vann monopolmålet

MIN EKONOMI

USAs appellationsdomstol upphäver beslutet att dela Microsoft i två bolag. Domstolen säger dock att IT-jätten på ett illegalt sätt försvarat monopolet över Windows och skickar ärendet tillbaka till lägre instans. Handeln i Microsofts aktie har handelsstoppats på Nasdaq.

MANNEN, MYTEN, LEGENDEN: Grundaren och storägaren Bill Gates har fått rätt.

I den lägre domstol som Microsoft-målet flyttas till ska eftergifter för Microsofts dominans över operativsystem för persondatorer övervägas.

Samtidigt plockas domaren Penfield Jackson bort från målet då han enligt appellationsdomstolen ska ha gjort uttalande om målet i pressen som varit "stötande", skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Bland annat ska han ha liknat Bill Gates huvudman Bill Gates vid Napoleon.

Det var Pentfield Jackson som förra sommaren beordrade en uppdelning av Microsoft i ett Windows-bolag och ett bolag för resten. Monopol är inte olagligt i USA, men det är däremot olagligt att missbruka en monopolställning vilket Pentfield Jackson anser att Microsoft gör.

Enligt Jacksons domslut ska Microsoft bland annat ha hotat att inte förse företag med Windows om de inte också köper andra produkter från Microsoft, såsom Explorer.

Det var för tre år sedan som justitiedepartementet under Bill Clinton tillsammans med 20 delstater tog upp målet mot Microsoft.

Innan handelsstoppet hann Microsoft-aktien stiga 5 procent till nära 75 dollar.

ekonomi24.se