Uppåt på Wall Street

MIN EKONOMI

Lägre räntor och Microsofts domstolsseger fick de amerikanska placerarna på riktigt gott humör i går. Nasdaq steg med 2,4 procent, Dow Jones med 1,3 procent och S&P 500 med 1,3 procent.

Microsoft, som väger tungt i såväl Dow Jones som S&P 500 och Nasdaqs index steg med 1,57 dollar till 72,71 dollar efter ett handelsstopp. Den amerikanska appellationsdomstolen underkände i går det domstolsutslag om en delning av IT-jätten, som kom för ett år sedan, och skickade tillbaka ärendet till lägre instans.

Aktier som Intel och Oracle fick draghjälp av beskedet, även om många analytiker ser uppgången som tillfällig då utsikterna för teknologisektorn fortfarande är mörka.

Även före Microsoftbeskedet hade börserna börjat stiga, detta som en följd av att placerarna bestämt sig för att gilla läget med den amerikanska centralbankens räntesänkning i onsdags. Först mottogs beskedet om att Alan Greenspan sänkte med 0,25 procentenheter med besvikelse då många väntat sig 0,5 procentenheter.

Dessutom kom statistik från arbetsmarknadsdepartementet som tyder på att centralbankens kraftiga räntesänkningar i år kan ha börjat ge effekt. Antalet nya arbetssökande förra veckan föll till den lägsta nivån sedan början av maj.

Samtidigt finns det dåliga nyheter. Enligt analytikernas prognoser, sammanställda av First Call, har vinsterna för USAs 500 största företag (S&P 500) sjunkit med 17 procent under andra kvartalet. Det är det största tappet på tio år, och också första gången på tio år som vinsterna faller två kvartal i rad.

- Den amerikanska konsumtionen kommer att kollapsa och det kommer att ge recessionen ytterligare en skjuts nedåt. Företagsvinsterna kommer att njuda på besvikelser in i nästa år, sa Morgan Stanleys aktiestrateg Barton Biggs till International Herald Tribune.

ekonomi24.se