Misstankar om läckor från Nokia

MIN EKONOMI

Svenska Finansinspektionen misstänker att det läckt från Nokia inför vinstvarningen den 12 juni och har bett börserna i Stockholm och Helsingfors att granska ärendet.

Foto: AP
LÄTTADE PÅ TRYCKET I BASTUN? Spred Nokias VD Jorma Ollila nyheterna om den dåliga försäljniningen i förväg till vissa utvalda?

Det var den 12 juni som Nokia koncernchef Jorma Ollila tvingades hissa ned smilbanden och erkänna att den svaga marknaden för mobiltelefoner skulle sänka såväl vinst som tillväxt. Varningen sänkte aktien med 20 procent och utraderade 315 miljarder kronor av Nokias börsvärde. Men Ronny Nilsson, Europachef på underleverantören Flextronics, sa i en radiointervju att beskeden inte var nya för honom, och att han redan tidigare fått veta att Nokia skulle dra ned på sina beställningar, skriver norska DN.

Frågan är vad Ronny Nilsson visste och om fler kände till informationen om Nokias kommande varning?

- Vi har bett Stockholmsbörsen och börsen i Helsingfors att undersöka det här åt oss. Vi väntar på svar, säger Jan Green, chef för insideravdelningen på svenska Finansinspektionen.

"Det är en sak för Helsingforsbörsen"

På Stockholmsbörsen tycker man dock att det här är finnarnas sak att ta tag i.

- Vi uppfattar det som om det här huvudsakligen är en sak för Helsingforsbörsen, säger Nils Liljedahl på Stockholmsbörsens informationsövervakning.

I Helsingfors vill dock börsen inte kommentera om man granskar ärendet eller inte eller när en undersökning kan vara klar.

- Vi kommenterar inte det. Men det är klart att en sådan här sak inte kan dra ut på tiden för mycket, säger Gunnar Danberg på HEX till tidningen, och tillägger att Helsingforsbörsen "vill ha rent bord."

ekonomi24.se ()

ARTIKELN HANDLAR OM