Pusta ut - nu är skatten klar

Dina avdrag går igenom om du inte hört något än

MIN EKONOMI

Har du inte hört något om deklarationen från skattemyndigheten?

Snart kan du andas ut - om två veckor är de flesta deklarationer redan färdiga.

Den 6 augusti får de första sin skatteåterbäring - men runt 15 000 inkomsttagare får vänta till december.

Foto: Joachim Lundgren
Pengarna på väg Har du inte fått besked om skatteåterbäringen? Lugn. Det innebär att dina avdrag gick igenom. Luta dig tillbaka och vänta – snart kommer pengarna.

Har du väntat nervöst på posten på förmiddagarna?

Det kan du snart sluta med.

Om skattemyndigheten underkänt din deklaration skulle du antagligen redan ha fått ett besked. På vissa håll är man så gott som klar med granskningen.

- 98 procent är redan färdiga. Vi håller som bäst på att avsluta, säger Bernt Strand, beskattningschef vid Luleå skattekontor.

Och läget ser ungefär likadant ut i resten av landet, visar en rundringning till landets skattemyndigheter som Aftonbladet gjort.

15 000 får vänta till december

Uppgifterna pekar mot att minst 9 av 10 deklarationer blir färdiga till den första omgången utbetalningar. De som får återbäringen direkt på bankkontot kan ha pengarna en vecka in i augusti.

Resten får slutskattesedel och återbäring i en andra omgång de två första veckorna i september.

Men en del - runt 15 000 deklarationer - får vänta till december.

- Oftast är det påbörjade deklarationer där man ser att det krävs kompletteringar som kan dra ut på tiden. Då är det bättre att komma överens om att senarelägga deklarationen, säger Tommy Carlsson, chef på Riksskatteverkets (RSV) årsbeskattningsenhet.

Ännu finns inga prognoser om hur många som får tillbaka pengar, men förra året fick två tredjedelar - 3,4 miljoner skattebetalare - dela på 14 miljarder kronor.

1,5 miljon skattebetalare fick i sin tur betala in 6 miljarder kronor.

Totalt är det 5,6 miljoner förenklade självdeklarationer som ska granskas. För att hinna med har skattekontoren satt sin kraft på områden där utrymmet för fel är störst.

- Vårt motto är att det ska bli rätt från början, säger Anders Strid, vid RSV:s service- och kontrollenhet.

Därför satsar RSV mycket på tydlig information och försöker ta hjälp av banker och andra för att alla uppgifter ska bli rätt.

Avdrag för aktier synas noga

I år granskas avdragen under posten "övriga avdrag" extra hårt, där många ofta försöker få med allt möjligt för att sänka sin skatt.

- Det kan stå "min andel för Jas-projektet", säger Anders Strid.

De senaste årens uppgång i aktiesparande ska också synas noggrant. Det gäller främst de som gjort många aktieaffärer och handel i aktier där det är svårt att räkna ut anskaffningsvärdet.

Men som alltid avslöjar inte RSV alla granskningsområden.

- Det ska finnas ett drag av oförutsägbarhet. Rent statsfinansiellt drar kontrollen bara in en procent av de totala skatteintäkterna. Vi tycker att skattebetalarnas attityd är viktig och försöker identifiera trender för att snabbt stänga igen kryphål. Annars finns det en risk för dominoeffekter när man hör hur andra fått igenom tveksamma avdrag.

Så får du snabbast besked

Tabell - län för län

Det här granskas extra noggrant

När betalas skatteåterbäringen ut?

Andreas Fahlén