Bättre resultat än väntat för Motorola

– förlorade ”bara” 232 miljoner dollar

MIN EKONOMI

Amerikanska Motorola gjorde en förlust på 232 miljoner dollar andra kvartalet och mobiltelefonförsäljningen sjönk med 25 procent.

Men nu vänder det enligt VD Christopher B Galvin.

Aktien steg i efterhandeln.

– Vår mobiltelefonverksamhet börjar redan visa tecken på återhämtning och vi räknar med att få se en ökad efterfrågan hos kunderna, speciellt på våra nya 2,5G produkter, med start under tredje kvartalet, säger han i en kommentar.

Minskad överkapacitet i industrin av både mobiltelefoner och halvledare sänker lagernivåerna som väntas återvända till normala nivåer på sikt, enligt Christopher B Galvin.

Halvledarindustrin borde komma tillbaka till tvåsiffrig tillväxt nästa år, enligt Galvin.

Aktien steg 1 dollar till knappt 17 dollar i efterhandeln.

Förlust på 2,5 miljarder

Motorola gjorde en förlust andra kvartalet på 11 cent per aktie. Analytikerna på Wall Street hade räknat med 12 cent per aktie i förlust.

Bolagets försäljning sjönk samtidigt med till 7,5 miljarder dollar, att jämföra med 9,3 miljarder i fjol.

Nettoresultatet sjönk till minus 232 miljoner dollar under kvartalet. Det kan jämföras med en vinst på 551 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Under andra kvartalet har en engångskostnad på 496 miljoner dollar för ett åtgärdsprogram belastat resultatet.

Motorolas mobiltelefonförsäljning sjönk med 25 procent under det andra kvartalet till 2,5 miljarder dollar. Det är både sämre efterfrågan och lägre priser som ligger bakom.

Försäljning och orderingång av mobiltelefoner sjönk både i USA och Europa, med en kraftig nedgång på den europeiska marknaden. I Asien var försäljningen lägre, medan orderingången var högre.

Systemförsäljningen minskade med 14 procent under kvartalet, till 1,7 miljarder dollar. Rörelseresultatet sjönk till 47 miljoner dollar.

ekonomi24.se