Rapporten som känns i plånboken

Om Ericsson går dåligt väntar det kärvare tider

MIN EKONOMI

På fredag släpper Ericsson halvårsrapporten som påverkar både din och Sveriges ekonomi.

Är rapporten negativ väntar kärvare tider. Arbetslösheten ökar, tillväxten minskar och valutan sjunker.

Andas den optimism kan det bli tvärtom.

Foto: LASSE ALLARD
hAR FRAMTIDEN I SIN HAND Ericssons VD Kurt Hellström levererar företagets halvårsrapport på fredag - en rapport som kommer att påverka de allra flesta.

På torsdag och fredag släpper först Nokia sen Ericsson sina viktiga halvårsrapporter. Ericsson väntas visa en fortsatt jätteförlust, drygt 20 miljarder kronor för april-juni.

Nu vill placerarna veta vad bolagets ledning ska göra åt utvecklingen på sikt.

- Jag tror Ericssonledningen kommer att vara försiktig. Företaget har fått mycket stryk de senaste åren. Det kanske är bättre att ligga lågt och försöka överraska positivt framöver, säger Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt.

Elva procent av börsen

Det som är viktigt för Ericsson är viktigt för Sverige. Företagets aktier motsvarar cirka elva procent av börsens totala värde och många svenskar äger aktier eller fonder som är kopplade till bolaget.

- Mitt råd är att inte köpa eller sälja direkt när rapporterna kommer. Man hinner i alla fall inte rädda något samma dag. Det ändras för fort, säger Mats Wester.

Förutom börskursen påverkar telekombranschen flera faktorer som är viktiga för Sverige - bland annat arbetslösheten, den ekonomiska tillväxten och valutan.

Just kronans ställning är speciell. När utlänningar säljer Ericssonaktier växlar de in pengarna i utländsk valuta, och kronan faller.

- Dessutom finns en allmän psykologisk effekt. Man säljer kronan när Ericsson går dåligt, säger Claes Wåhlen, ekonom på Handelsbanken.

Ner med 75 procent

Ericssons aktievärde på Stockholmsbörsen har minskat med 75 procent från toppnivån förra året. Det lär dröja innan kursen når de nivåerna igen.

- Jag tror Ericsson kan ha en halvtråkig utveckling ett tag till. Aktien är ganska rimligt värderad som den är idag, säger Mats Wester.

Så påverkas vi om Ericsson har dåliga siffror:

Klas Elfving

ARTIKELN HANDLAR OM