Sverige har blivit billigt

1 av 3 | Foto: AP
Stark dollar...
MIN EKONOMI

LONDON

Det är billigare att leva i Stockholm än i Rom.

Stockholm tappar tjugo placeringar på topplistan över dyra städer.

Det är dags att döda myten om det dyra Sverige. Stockholm ligger på 81:a plats i världen när det gäller levnadsomkostnader. Fallet från förra årets sextionde plats är en kombination av att det blivit billigare här, och dyrare i andra länder enligt företaget William M Mercer.

- Stockholm är ett verkligt kap. Det är mer attraktivt för företag att skicka sina experter till Sverige nu, säger Rehan Mustafa som är ansvarig för mätningen.

Fokus på affärsfolket

Undersökningen görs för företag med anställda runt om i världen och fokuserar därför på affärsfolks levnadskostnader. Det gäller såväl livsmedel, boende som transportkostnader.

En person som i New York betalar 100 dollar får samma standard i Sverige för endast 63 dollar. Men det är svårt att säga om svenskar kan glädjas åt prisnedgången. Resultatet speglar framför allt att dollarn stärkts mot de europeiska valutorna.

Malawi är billigast

På bara ett år har prisskillnaderna i världen minskat med 20 procent. Dyrast är Tokyo, Hongkong och Moskva. Billigast får den som bosätter sig i Malawi, Indien eller Ecuador.

Här är det dyrast i EU:

Jessica Ritzén