"Ericssons system går mot förlust"

MIN EKONOMI

Morgan Stanley är riktigt negativt inställd till Ericssonaktien efter fredagens rapport. Investmentbanken tror att även Ericssons systemverksamhet är på väg mot att gå med förlust, och riktkursen för aktien sänks till 35 kronor.

Det är sammanlagt tre saker som i Ericssons rapport för andra kvartalet som oroar Morgan Stanley.

För det första ser det ut att vara svårt för Ericsson att undvika förlust även inom systemdivisionen under det innevarande tredje kvartalet. Resultatet föll kraftigt under andra kvartalet, trots stigande intäkter och gynnsamma valutaeffekter. Under tredje kvartalet kommer intäkterna att minska, samtidigt som prispressen antas vara kraftig.

För det andra verkar inte Ericssons åtgärdsprogram gå framåt i den takt Morgan Stanley räknat med. Investmentbanken tror inte längre att Ericsson kommer att nå målet om 20 miljarder i kostnadsbesparingar.

För det tredje har Ericsson inte varit tillräckligt "proaktivt", enligt Morgan Stanley. När åtgärdsprogrammet presenterades räknade Ericsson med en tillväxt för mobil infrastruktur på 5-15 procent i år. När prognosen nu sänkts till 0-5 procent borde Ericsson ta i med ännu kraftigare åtgärder, anser Morgan Stanley i rapporten som är daterad måndagen den 23 juli.

"Hård prispress"

I sin analys har Morgan Stanley räknat bort Ericssons mobiltelefonrörelse, som kommer att dekonsolideras under fjärde kvartalet. Ericsson värderas då till multipeln 2 för Enterprise Value/Försäljning. Det är högre än snittet för branschen, enligt Morgan Stanley, och endast Nokia och Cisco värderas högre.

En sak som oroar Morgan Stanley är att Ericssons system tycks ha drabbats av prispress inom 2G. Prispressen började öka i juni, vilket var endast en av det andra kvartalets månader, och betyder att det tredje kvartalet blir det första med prispress under tre månader. Morgan Stanley räknar med att systemen gör en förlust på 1,6 miljarder kronor under tredje kvartelet, vilket ger en negativ rörelsemarginal på 3,6 procent.

Morgan Stanley hade tidigare en marginalprognos på 5 procent för tredje kvartalet.

I år tror Morgan Stanley att Ericsson gör en förlust på 28,8 miljarder kronor, eller 1,67 kronor per aktie. Det är en sänkning med 32 procent från den tidigare prognosen. Nästa år väntas Ericsson göra ett positivt resultat före skatt på 7,5 miljarder kronor, eller 0,69 kronor per aktie. Det är en sänkning med 29 procent.

Riktkursen för Ericssonaktien sänks från 50 till 35 kronor och rekommendationen "underperform" behålls.

Också Goldman Sachs har sänkt sin riktkurs för Ericsson, från 60 till 50 kronor. Investmentbanken tror att aktien framöver kommer att utvecklas som index. First Union Securities höjer sin vinstprognos för Ericsson, men tycker det är för tidigt att köpa aktien och har rekommendationen "market perform", enligt Direkt.

Även Merrill Lynch har en neutral rekommendation för Ericsson, medan West LB Panmure höjer från sälj till underperform.

Sticker ut hakan ordenligt gör Dresdner Kleinwort Wasserstein som tror på lönsamhet under fjärde kvartalet och har riktkursen 90 kronor.

ekonomi24.se