ABB gör sig av med 12 000 anställda

Osäkert marknadsklimat bakom neddragningarna

MIN EKONOMI

ABB säger upp 12 000 personer de kommande 18 månaderna. Anledningen sägs vara osäkra marknadsförhållanden.

Hur många anställda som drabbas i Sverige är ännu oklart.

- Vi kommer solklart att påverkas, säger presschef Per-Lennart Berg till aftonbladet.se.

På morgonen i dag presenterade industrikoncernen ABB sin delårsrapport.

Rapporten visar på en kraftigt minskad vinst för första halvåret i år. Vinsten före skatt sjönk med 21 procent till 626 miljoner dollar, eller 6, 7 miljarder kronor. Motsvarande period i fjol var vinsten 791 miljoner dollar.

För att möta en fortsatt nedgång i konjunkturen kommer ABB att säga upp 12 000 av sin anställda - motsvarande åtta procent av den totala arbetsstyrkan. Åtgärden ska ske inom de kommande 18 månaderna.

- Det här gör vi för att företaget ska stå rustat inför den framtid som prognosceras. Det här är ett försök att agera istället för att reagera, säger Per-Lennart Berg, presschef för ABB i Sverige till aftonbladet.se.

18 500 anställda i Sverige

Beskedet kommer som ett dråpslag för de anställda - företaget har inte gått ut med någon information om uppsägningarna förrän i dag.

ABB har cirka 18 500 anställda i Sverige. Hur många av dessa som kommer att få sluta är än så länge oklart.

- Sverige kommer att påverkas. Vi är ett av de största länderna så solklart kommer vi att ha en del i den här neddragningen. Hur stor och var vet jag dock inte, säger Per-Lennart Berg.

- Nu kommer en process att vidta där man tittar på de olika verksamheterna för att se var personalbesparingen ska ske.

Cirka en tredjedel av personalminskningen väntas kunna ske genom naturliga avgångar. Företaget har sedan tidigare infört anställningsstopp.

Aktien föll efter rapporten

ABB:s aktie föll på Stockholmsbörsen efter rapporten. 25 minuter efter att handeln öppnat hade aktiekursen backat med 11,3 procent till 130:50 kronor.

Enligt ABB:s vd Jörgen Centerman beror den minskade vinsten på nedgången i den amerikanska ekonomin - en nedgång som spridit sig till Europa och Asien.

Det osäkra marknadsklimatet väntas fortsätta framöver.

- Vårt mål att öka tillväxten kvarstår oförändrat. Vi vidtar nu åtgärder för att förbättra vår konkurrenskraft, eftersom vi väntar utmanande förhållanden under kommande tolv månader, säger Jörgen Centerman i en kommentar till delårsrapporten.

I Sverige finns ABB i bland annat Västerås, Ludvika, Stockholm, Malmö och Göteborg.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM