Mobiltelefoner bakom jätteförlust för Sony

MIN EKONOMI

Ericssons framtida mobiltelefonpartner Sony har drabbats av stora problem inom sin egen telefontillverkning.

Bolaget rapporterade ett överraskande svagt resultat för kvartalet och varnar nu för att vinsten för helåret kommer att bli sämre än väntat.

Den japanska underhållnings- och hemelektronikjätten Sony rapporterar en förlust på nästan 250 miljoner dollar i sitt första kvartal som slutade den 30 juni. Rörelseresultatet rasade med inte mindre än 90 procent jämfört med samma period förra året.

Försäljningen har fått ett lyft av den svaga japanska yenen och ökade 5 procent. Räknat i lokala valutor minskade dock försäljningen med 3 procent.

Den stora skurken i dramat är affärsområdet Electronics som minskade sitt rörelseresultat från en vinst på drygt 50 miljarder yen förra året till en förlust på knappt 1 miljard i år. Orsaken är bland annat mobiltelefonerna där Sony tagit en engångskostnad på 12 miljarder yen efter att bland annat NTT Docomo och KDDI kallat tillbaka över 1 miljon Sonytelefoner på grund av fel i mjukvaran. Men Sony känner också av en vikande efterfrågan och fallande priser på samtliga marknader för både telefoner och övriga produkter som displayer, CD-enheter och TV-apparater.

Även spelen går trögt

Inte heller speldivisionen levde upp till förväntningarna trots att den ökade sin omsättning markant i perioden. Försäljningen steg med 40 procent pådriven av både den svaga yenen och efterfrågan på nya Playstation2 konsoler och spel. Totalt skeppades över 4 miljoner PS2 och 3 miljoner PS1 konsoler i kvartalet. Sammanlagt i världen finns det nu 100 miljoner Sony Playstations.

Den svaga inledningen av räkenskapsåret gör att Sony nu drar ned sina prognoser för helårsresultatet. Bland annat räknar bolaget med en fortsatt dålig lönsamhet inom mobiltelefonverksamheten. Prognosen för årets försäljning sänks med 4 procent och rörelseresultatet väntas nu bli 250 miljarder yen jämfört med den tidigare prognosen på 300 miljarder.

Per Ericson/Ekonomi24