Adlig finansman i börsskandal

Gjorde skenaffärer med svenska skogsaktier

MIN EKONOMI

Den engelske finansmannen James Archer förbjöds idag att handla i Londons finansdistrikt, på grund av skenaffärer på Stockholmsbörsen.

På mindre än en minut lyckades han pressa ner Storas A-aktie drygt 30 procent.

FAR & SON Lord Jeffrey till vänster och James Archer till höger.

Det var i samband med sammanslagningen av skogsjättarna Stora och Enso som den då 24-årige börsmäklaren James Archer lyckades pressa ner kursen på Stora-aktien.

Den 28 december 1998 var sista dagen som Stora handlades som självständig aktie. Kursen låg denna dag på drygt 90 kronor.

Men genom att - enkelt uttryckt - handla med sig själv lyckades James Archer pressa ner kursen till 60 kronor på mindre än en minut.

- Vi reagerade på en gång och tänkte att någon tryckt fel, för att skicka ner en aktie från 90 till 60 på en halv sekund är ju inte helt vanligt, säger Mats Wilhelmsson, chef för kursövervakningen Stockholmsbörsen.

- Den här affären på 60 kronor var ingen affär egentligen, eftersom Archer var både köpare och säljare genom Crédit Suisse. Det var en skentransaktion eftersom inte någon övergång i ägande skett. Det var alltså en ren kursmanipulation, säger Mats Wilhemlsson.

Två miljoner kronor i straffavgift

Stockholmsbörsens disciplinnämnd kom relativt snabbt fram till att det hela handlade om en skentransaktion vars enda syfte var att pressa ner kursen. Crédit Suisse dömdes senare till två miljoner kronor i straffavgift, och den det svenska ombudet - Nordiska Fondkommission - tvingades betala ytterligare en miljon kronor i straffavgift.

Och nu har alltså James Archer förklarats som ”persona non grata”, icke önskvärd, i Londons finanskvarter.

Då, i slutet av 90-talet, brukade James Archer och hans kompisar kallas för ”The Flaming Ferraris”, efter de drinkar de brukade dricka på sin favoritkrog i närheten av varuhuset Harrod’s: En brinnande blandning av diverse spritsorter som dricks med sugrör.

Son till bestseller-författare

James Archer är son till författaren och politikern Lord Jeffrey Archer, som 1974 tvingades lämna sin plats i parlamentet i samband med en stor ekobrottshärva i företag där han var en av investerarna. Sedan dess har han etablerat sig som en av Englands mest lästa författare, med flera riktiga storsäljare bankom sig. Lord Archer dömdes nyligen till fängelse för mened.

Fredrik Rundkvist