Enron-chef vägrar tala

Kenneth Lay kom inte till förhör i senaten

MIN EKONOMI

En kommitté som utreder turerna kring Enron-konkursen tvingades tidigt idag att ställa in ett förhör.

Huvudpersonen själv – vd:n Kenneth Lay – vägrade att infinna sig.

Enligt advokaten känner sig Lay dömd på förhand – och väljer därför att tiga.

Foto: AP
har högt uppsatta vänner Kenneth Lay, f d vd för Enron, talar med ex-presidenten George Bush i samband med en basebollmatch på arenan Houston's Enron Field i april 2000. Nu nagelfars hans roll i Enron-konkursen – och hans förhållande till nuvarande presidenten George W Bush.

Turerna kring Enron-konkursen rullar vidare. I dag, måndag, tvingades en av de grupper som utreder Enrons trassliga affärer att ställa in ett förhör. Kenneth Lay, Enrons vd vid tiden för konkursen, vägrade att infinna sig till utfrågningen.

Enligt hans advokat kände sig Lay dömd på förhand efter att flera amerikanska senats- oh kongressmän i uttalanden mer eller mindre pekat ut Lay som kriminell.

Uttalandena kom efter att dekanus på juridiska fakulteten vid Texas universitet, William Powers, offentliggjort de slutsatser han dragit om Enrons affärer.

Den republikanska senatorn Peter Fitzgerald sade apropå Powers rapport att ”Ken Lay visste uppenbarligen om att det här var ett gigantiskt pyramidspel”. Den demokratiske sentorn Byron Dorgan sade att ”Lay var säkert medveten om mycket av detta”. Han menade också att flera av Enrons högre chefer nu har åtal att vänta.

Mot bakgrunden av det här ställde Kenneth Lay helt enkelt in sitt besök i senaten där han skulle vittna inför en av de kommittér som försöker reda ut turerna kring ”tidernas största konkurs”.

– Han kan inte väntas delta i en procedur där slutsatserna dragits i förväg, sade Kenneth Lays advokat Earl Silbert enligt TT-AFP.

Vd:n vägran att vittna är bara en i raden av små och större skandaler som kryddar efterspelet till energikonglomeratet Enrons konkurs i december. I fredags meddelade GAO, motsvarigheten till riksdagens revisorer, sitt beslut att stämma Vita huset för att få ut dokument som presidenten och hans stab vägrar att lämna ut.

En av de stora frågorna som fortfarande väntar på sitt svar är hur involverad president George W Bush är. Enron var en av de största bidragsgivarna till hans valkapanj och Kenneth Lay hör till hans närmast vänkrets.

Aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM