Peson flyter fritt

– och snart får argentinarna ta ut sina pengar från banken

MIN EKONOMI

Den argentinska valutan peso får flyta fritt och alla tillgångar på bankkonton omvandlas till den inhemska valutan.

I går kväll aviserades de första punkterna i det ekonomiska sparpaket som regeringen i Buenos Aires ska lansera inom kort.

I går kväll meddelade den argentinske ekonomiministern Jorge Remes Lenicov att den argentinska valutan peso i fortsättningen ska flyta fritt. Alla medel på argentinska bankkonton ska omvandlas till peso. I dag och i morgon håller alla banker stängt. När bankerna öppnar igen på onsdag ska alla tillgångar ha omvandlats till peso enligt kursen 1:40 peso per dollar.

På onsdag kommer också de kontroversiella uttagsrestriktionerna att vara slopade. Uttagsrestriktionerna infördes i början av december och utlöste våldsamma gatuprotester på gatorna i Argentinas städer. Enligt restriktionerna kan var och en ta ut max 1 500 peson (när 9000 svenska kronor) per månad.

I samband med att den ekonomiska krisen briserade i Argentina infördes två olika växlingskurser – en flytande och en fast för olika typer av handel. Tidigare var peson i många, många år knuten till dollarn. Den amerikanska valutan var också den valuta många argentinare tog sina lån i.

Regeringen har inte velat slopa uttagsrestriktionerna då många banker riskerar att på i konkurs när de upphävs. Att så nu ändå görs beror på att Högsta domstolen i fredags meddelade att begränsningarna för bankuttag inte har något stöd i lagen.

Under helgen har därför regeringen filat intensivt på detaljerna i det ekonomiska sparpaket som ska presenteras på onsdag. Paketet ska enligt TT-AFP innehålla skattesänkningar samt andra åtgärder som ska få det gigantiska budgetunderskottet att minska drastiskt.

Aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM