Var är Kenneth Lay?

Uteblev från förhör – och advokaten vet inte var han är

MIN EKONOMI

Dramatiken tätnar i efterspelet till Enron-konkursen.

Nu uppger Kenneth Lays advokat att han inte vet var Lay befinner sig.

Detta sedan ett kongressutskott försökt nå den förre vd:n för att tvinga honom till förhör.

Foto: AP
Kenneth Lay.

I veckan skulle ett av de utskott som utreder Enron-kraschen inleda sina förhör. Ett av huvudvittnena skulle vara Enrons förre vd och styrelseordförande, 59-årige Kenneth Lay.

På söndagen meddelade dock Lay att han inte tänkte infinna sig – eftersom han kände sig dömd på förhand. Flera senatorer och Vita hus-delegater uttalade sig på söndagen i Enron-frågan och menade att Lay och andra höga chefer uppenbarligen begått kriminella handlingar.

Som motdrag beslutade utskottet i går kväll, svensk tid, att stämma Lay för att få honom att komma till förhör. Men då utskottet kontaktade Lays advokat Earl Silbert vägrade denne att acceptera stämningen – med motiveringen att han inte vet var Lay befinner sig.

I går måndag lät Kenneth Lay också meddela att han lämnar posten som styrelseordförande i vad som finns kvar av Enron. Det skriver nyhetsbyrån AP. Redan den 23 januari lämnade han vd-posten på uppmaning av styrelsen och av fördringsägarna.

Kenneth Lay är dock inte den enda som vägrar tala. Andrew Fastow, före detta finanschef, och Michael Kopper, också tidigare toppchef på Enron, har meddelat att de kommer att vägra svara på frågor från kongressen. Även Dave Duncan, f d anställd på Arthur Andersen, har tidigare med hänvisning till konstitutionen hävdat sin rätt att inte vittna. Duncan fick sparken från revisionsfirman Arthur Andersen då det uppdagades att han varit inblandad i förstörandet av Enron-dokument.

Aftonbladet.se