Astras toppmän möttes i rätten

Avskedade Bildman vill ha fallskärm på 100 miljoner

1 av 2 | Foto: PONTUS HÖÖK
Pressades i vittnesbåset Astra Zenecas vice ordförande Håkan Mogren korsförhördes igår om händelser i samband med skandalen från 1996. Den avskedade chefen Lars Bildman, som redan avtjänat ett fängelestraff, kräver nu 100 miljoner kronor av Astra för "avsked på felaktiga grunder".
MIN EKONOMI

BOSTON

Sextrakasserier, köpt tystnad och snokande journalister.

Astra Zenecas vice ordförande Håkan Mogren skruvade bekymrat på sig när han vittnade i Bostons Superior Court igår, öga mot öga med den avskedade Astra-chefen Lars Bildman.

Bildmans advokat pressade Mogren hårt i hopp om att ordna en fallskärm på 100 miljoner till den forne Astra-chefen.

I maj 1996 avskedades Lars Bildman, nu 56 år, från sitt chefsjobb på Astra USA. Han misstänktes för maktmissbruk, bedrägeri och sextrakasserier av kvinnlig personal.

30 åtalspunkter ströks

I går satt Bildman med sprejat hår, i en tjusig amerikansk rättssal med lila heltäckningsmatta, mitt emot Håkan Mogren, tidigare koncernchef på Astra.

Mogren harklade sig ofta men tittade sällan på Bildman.

Lars Bildman har redan avtjänat 21 månaders fängelse efter en uppgörelse med åklagaren i ett tidigare mål. Hela 30 åtalspunkter mot Bildman ströks i och med att Bildman erkände ett enda skattebrott, vilket gav honom fängelsestraffet.

Nu hoppas Bildman få dryga 100 miljoner kronor för vad han kallar "avsked på felaktiga grunder". Han anser att summan fanns inskriven som fallskärm i hans gamla anställningsavtal med Astra.

Bildman vill också ha vissa "fringe benefits" som han ansåg sig meriterad till enligt kontraktet, liksom sina advokatbelopp betalade.

Astra Zeneca har i sin tur krävt Bildman på 50 miljoner kronor för den skada han åsamkat företaget genom "bedrägeri, trolöshet mot huvudman och förskingring". Plus 100 miljoner kronor i ersättning för de skadestånd som betalats ut till sextrakasserade kvinnor.

Den kvinnliga domaren Margaret Hinkle, som leder det här civilrättsmålet, har redan slagit fast att hon anser att Bildmans anställningsavtal fortfarande gällde när han avskedades. Hon har också meddelat att hon inte anser att Astra Zeneca har rätt att kräva Bildman på de 100 miljoner kronor företaget måst betala ut i skadestånd.

I går eftermiddag gjorde advokat Craig sitt yttersta för att pressa Håkan Mogren mot väggen om händelseförlopp som ligger mellan sju och nio år tillbaka i tiden.

"Det är riktigt att jag kallade till möte"

Det var tidningen Business Weeks artiklar, liksom flera avslöjanden av svenska journalister, som till sist påverkade Astras ledning att agera mot den sextrakasserimisstänkte Bildman. Om det sade Mogren bara:

- Det är riktigt att jag kallade till ett styrelsemöte om de misstänkta sextrakasserierna mot Bildman i mars 1996.

Rättegången fortsätter idag.

Charlotte von Proschwitz

ARTIKELN HANDLAR OM