Bankstoppet i Argentina förlängs

Spararna får vänta ytterligare två dagar på att ta ut sina pengar

MIN EKONOMI

Bankerna i Argentina håller stängt ytterligare två dagar.

De argentinska bankkunderna får alltså vänta tills på fredag innan de får ta ut hur mycket de vill av sina sparmedel.

I dag skulle bankerna i Argentina åter ha öppnat efter att på regeringens order ha hållit stängt i två dagar. Men nu får befolkningen vänta ytterligare två dagar innan de kan gå till banken. Vissa transaktioner, som utbetalning av lön och pensioner, tillåts dock.

När banker och växlingskontor åter öppnar på fredag ska alla tillgångar på argentinarnas konton har räknats om från dollar till peso. I Argentina, vars valkuta peso i decennier varit hårt knuten till dollarn, har det varit vanligt att spara och ta lån i amerikanska dollar.

Det var i söndags som den argentinska regeringen beslutade att valutan peso ska få flyta fritt samt att tillgångarna på alla argentinska bankkonton ska räknas om till peso. Samtidigt lovade regeringen att de kontroversiella uttagsrestriktionerna – som var något av en tändande gnista för de våldsamma gatuupploppen i slutet av förra året – ska hävas.

Till att börja med skulle bankstoppet vara i två dagar. Men nu meddelar regeringen att bankerna hålls stängda ytterligare två dagar. Det uppger nyhetsbyrån TT-AFP.

Aftonbladet.se