Lay kommer till förhöret – men tänker tiga

I morgon utfrågas Enrons f d vd av kongressutskottet

MIN EKONOMI

Kenneth Lay tänker vägra vittna när han i morgon står inför det kongressutskott som utreder Enron-konkursen.

Förre vd:n och styrelseordföranden för Enron hänvisar till sin konstitutionella rätt att tiga.

Kenneth Lay, före detta styrelseordförande och vd för numera kursade energijätten Enron, gäckade förra veckan det kongressutskott som utreder konkursen.

Då valde han helt enkelt att inte dyka upp till en utfrågning där han skulle vara något av huvudvittne. Hans advokat uppgav att han inte visste var Lay befann sig. Kongressen hotade med vite (böter) om inte Lay infann sig för att avlägga vittnesmål.

Nu verkar det som att Kenneth Lay tänker infinna sig till det förhör som ska hållas i morgon, tisdag.

På söndagen meddelade Kelly Kimberly, Lays taleskvinna, att han kommer – men att han tänker tiga.

– På inrådan av sina advokater kommer han att utnyttja sig konstitutionella rätt vid tisdagens förhör, sade Kelly Kimberly på söndagen enligt TT-Reuter.

Den lag paragraf som Lay – och även före detta kollegor till honom – hänvisar till är den amerikanska konsitutionens femte tillägg som säger att en förhörd har rätt att vägra lämna vittnesmål om han eller hon genom att vittna riskerar binda sig själv vid brott.

I förra veckan vägrade Andrew Fastow, före detta finanschef på Enron, att vittna med hänvisning just till femte tillägget.

Tidigare har två styrelsemedlemmar i förhör pekat ut Fastow som huvudmannen bakom den ekonomiska härva som ledde till Enrons kollaps. De båda hävdade också att Kenneth Lay och Jeffrey Skilling, tidigare vd, var fullt medvetna om vad Fastow sysslade med.

Aftonbladet.se