Snaran dras åt kring byggbolagen

Tips om olagliga karteller väller in till Konkurrensverket

MIN EKONOMI

Sedan NCC erkänt sin inblandning i kartellhärvan har det kommit in mängder av tips till Konkurrensverket om ytterligare kartellsamarbeten.

Det är bland annat anställda inom bolagen som vill avslöja sina arbetsgivare.

– Det strömmar in nya tips varje dag, säger Anders Gerde på Konkurrensverket.

Konkurrensverkets utredning kring kartellhärvan bland byggbolagen påbörjades sedan en tidigare anställd på NCC avslöjat vilka metoder företagen använder för att hålla priserna uppe.

Som Ekonomi24 skrev igår har mannen pekat ut både NCC, Skanska, Peab och andra byggbolag som delaktiga i kartellen som pågått under lång tid. Han säger sig ha material om ett 40-tal affärer som gjorts upp bara sedan 1997.

Konkurrensverket gjorde i höstas en gryningsräd hos bolagen och nyligen gick NCC ut och erkände sin inblandning i kartellsamarbetet. I och med den stora uppmärksamhet som detta fick har nu telefonerna börjat gå varma på Konkurrensverket.

Ska gå vidare

Enligt Anders Gerde på Konkurrensverket handlar det om ett tjugotal tips som kommit in till myndigheten. Han har i dagsläget svårt att värdera hur värdefulla de är och vad de kan leda till.

”Jag tar dem för vad de är. I vilket fall som helst kan man inte negligera dem, utan vi ska kontrollera uppgifterna. Problemet är att när de här affärerna gjorts upp så har det sällan använts handfasta bevis”, säger han.

Tipsen kommer från en mängd människor, dels anställda inom företagen, men också människor som tidigare arbetat i byggbranschen och som vill lägga korten på bordet. Andra som hör av sig är de med kunskap om branschen.

"Flera av de som hör av sig vill att det rensas upp inom branschen”, säger Anders Gerde.

Utreder fler fall

De som hör av sig delar inte enbart med sig av konkreta tips utan berättar också hur Konkurrensverket kan gå vidare på vissa spår för att komma närmare sanningen.

I sin ansökan till tingsrätten om att få göra en husrannsakan hos byggbolagen exemplifierade Konkurrensverket med sex fall där företagen skulle ha ingått i karteller. Konkurrensverket arbetar dock med betydligt fler fall där de misstänker att de utpekade bolagen ingått i kartellsamarbetet. Hur många vill dock Anders Gerde inte säga.

Så många som den tidigare NCC-anställde talat om, ett 40-tal, blir det inte.

”Vi har inte resurser till det och tycker det är bättre att satsa våra krafter på ett antal fall som är tydliga”, säger Anders Gerde.

Isaac Pineus ([email protected])