Enron-chefen kom till förhöret – men teg

Kenneth Lay valde som väntat att tiga om konkursen

MIN EKONOMI

Förre Enron-chefen, Kenneth Lay, fogade sig och kom i går till kongress-förhöret om den skandalartade konkursen.

Som han redan aviserat valde han dock att tiga.

I går, tisdag, kom så äntligen Enrons grundare och förre vd till den amerikanska kongressen och förhöret om Enron-kraschen. Detta sedan förra veckans förhör inte blivit av – helt enkelt på grund av att Lay uteblev. I går infann han sig – efter att ett kongressutkott hotat med rättsliga åtgärder – men valde att inte svara på kongressledamöternas frågor.

Att Kenneth Lay skulle tiga var känt redan på förhand. Häromdagen meddelade han via sin advokat att han skulle utnyttja sin konstitutionella rätt att tiga. Enligt femte tillägget till den amerikanska konstitutionen har en förhörd person rätt att vägra svara på frågor om han eller hon riskerar att bindas vid brott.

Kenneth Lay är något av ett huvudvittne i utredningen kring vad som orsakade den skandalartade konkursen i energijätten Enron i slutet av förra året. Han hade som en av företagets grundare och som dess förre vd och styrelseordförande en nyckelposition. Dessutom är det allmänt känt att Lay hade goda kontakter med såväl president George W Bush som med vicepresident Dick Cheney. Enron var en av de största bidragsgivarna till Bushs valkampanj.

En av de frågor som kongressen och allmänheten vill ha svar på är vilken roll presidenten och hans administration spelat i Enron-härvan.

Frågan väntar dock ännu på sitt svar. Enron-cheferna har hittills varit högst ovillig att svara på frågor från kongressen. Den ende som tagit bladet från munnen är förre vd:n Jeffrey Skilling. Hans svar bringade dock ingen större klarhet i turerna kring Enron.

Aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM