”Betala tillbaka miljonerna, Percy”

Förre ABB-chefen krävs på mångmiljon- belopp

Foto: ap
Före detta ABB-chefen Percy Barnevik kan tvingas betala tillbaka miljontals kronor i pensioner och förmåner.
MIN EKONOMI

Idag fyller förra ABB-chefen Percy Barnevik 61 år.

Samma dag kommer kravet från den förra arbetsgivaren:

Betala tillbaka stora delar av de 900 miljoner kronor som du fått i pension sedan 1996.

Percy Barnevik slutade som vd för den svensk-schweiziska industrikoncernen ABB 1996. När han lämnade vd-posten fick han en pension som hittills gett honom 148 miljoner schweizerfrancs, motsvarande cirka 900 miljoner kronor.

Nu, sex år senare, meddelar styrelsen för ABB att man omprövat Barneviks pension och andra förmåner.

''Styrelsen har nu slagit fast att godkännandeprocedurerna för dessa förmåner var otillfredsställande och att bolaget kommer att kräva återbetalning för belopp som betalats ut utöver dess förpliktelser'', skriver ABB:s styrelse.

- Dessa förmåner gjordes tillgängliga under förutsättning av vederbörliga godkännanden från styrelsen eller på grundval av styrelsens delegation, säger ABB:s ordförande Jürgen Dormann i en kommentar.

Krav mot ytterligare toppchef

ABB-styrelsen kräver även tillbaka de nära 500 miljoner kronor som en annan före detta ABB-chef, Göran Lindahl, fått ut i pension och andra förmåner.

- Vi tänker inte ge ytterligare kommentarer idag runt det här anspråket eller de krav som är ställt på de här personerna, säger ABB:s informationsdirektör Ola Thorén.

Det är oklart hur stora delar av beloppen som kommer att återkrävas. Klart är emellertid att det inte handlar om hela beloppet.

- Mina ersättningar i form av lön och pensionskapital för vd-tiden 1980-1996 var till den helt överväldigande delen resultatbaserade och i enlighet med ingångna avtal, säger Percy Barnevik till TT, via Investors presschef Nils-Ingvar Lundin.

Förmåner granskas av kommitté

En särskild ersättningskommitté med uppgift att granska toppchefernas förmånsavtal har nyligen tillsatts inom ABB.

Beslutet om de extraordinära åtgärderna, att kräva tillbaka de enorma pensionsbeloppen från de bägge tidigare koncerncheferna, kommer efter en omfattande intern granskning av pensionsavtalen.

Beskedet om återkravet kom samma dag som industrikoncernen redovisade en nettoförlust på 7,3 miljarder kronor. Det var ABB:s första förlust på 13 år. Förra året blev vinsten 15,2 miljarder kronor.

Intäkterna steg med 3 procent samtidigt som orderingången minskade med 7 procent.

Läs mer om ABB och Barnevik

"Helt orimligt belopp"

Storleken på Percy Barneviks fallskärm är helt orimlig.

Det sade Aktiespararnas vd i en kommentar på onsdagkvällen. Aktien föll fem kronor efter beskedet.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM