Konsum tvingas betala Ica-bonus

Oväntade följder av Icas nya bankkort

MIN EKONOMI

Icas nya bank- och kreditkort har en oväntad effekt:

Bonus på Coop Konsum - som Coop Konsum betalar.

- Vi följer bara reglerna. Men vi låter en del gå tillbaka till kunden, säger Jörgen Wennberg, vice vd på Ica Bank.

Båda matjättarna Ica och Coop har startat egna banker.

Foto: PETERKJELLERÅS
Betala med ICA-KORTET - PÅ KONSUM Två miljoner Ica-kunder kommer att få ett erbjudande om att byta ut sitt gamla kort mot ett nytt med Mastercard-funktion. Med det kan man handla överallt - på Konsum till exempel. Kortet ger också bonus vid varje inköpstillfälle. En kostnad som säljaren får stå för.

Den här veckan får drygt två miljoner Ica-kunder erbjudande om att byta ut sitt gamla kort mot ett helt nytt bank- och kreditkort, Ica Bank Plus.

Det nya kortet har en Mastercard-funktion och kan användas för köp överallt.

Kortet ger en procent i bonus på köp i kedjans egna butiker: Ica, Rimi och Statoil.

Men dessutom ger kortet en halv procent i bonus på köp i alla andra butiker.

Svensk handel är kritisk

Det här ställer frågan om bankernas avgifter för kortköp på sin spets.

Om en kund handlar för tusen kronor med Ica-kortet i exempelvis Coop Konsum får kunden fem kronor i bonus. Den bonusen tar Ica från den avgift som Coop Konsum måste betala för korthanteringen.

Svensk handel är kritisk.

- Det här visar tydligt vilka konsekvenser kortsystemet får. Konkurrenten betalar indirekt det egna företagets bonus, säger Walter Sköldefors på Svensk handel.

- Jag har haft överläggningar med Ica. I princip är vi överens. De är också kritiska till avgifterna för kreditkorten. Men Ica Bank gör precis som alla andra banker, de är varken bättre eller sämre. Det är när handeln själv startar bank som det här blir tydligt.

"Andra banker behåller bonusen"

Jörgen Wennberg, vice vd på Ica Bank, understryker att Ica fortsätter att kämpa mot höga kortavgifter inom handeln.

- Vi startar en bank med de regler som finns. Men våra kunder får del av den intäkt som vår bank får. Vi lämnar tillbaka en halv procent till kunden till skillnad mot andra banker som behåller allt själva.

Till sommaren räknar KF med att ha fått igång verksamheten i sin bank, Coop Bank, och lanserar då ett nytt kort med Visafunktion. Thomas Idermark, vd för Coop Bank, är inte särskilt upprörd över att Coops butiker ska betala Ica-kundernas bonus:

Coop: Vi har ett annat premiesystem

- Jag tycker att de blandar ihop saker. Alla butiker betalar en inlösenavgift för kortköp. Det är inte rätt att öronmärka hur den avgiften används. Men hur de vill använda sina intäkter via Mastercard är upp till Ica. Vi har ett annat premiesystem till våra kunder.

Alla 3,5 miljoner svenskar som har Medmerakort kommer att erbjudas att bygga ut kortet med Visafunktion. Kortet kan då användas för inköp överallt där Visa gäller.

Icas nya kort

Coops nya kort

Lena Anderfelt