Barnevik ljög – hotas av åtal

Han sa att avskedade ABB-vd:n Lindahl bara skulle få två årslöner

MIN EKONOMI

Percy Barnevik ljög för ABB:s styrelse i tio månader.

ABB:s sparkade vd Göran Lindahl skulle bara få två årslöner i avgångsvederlag, hävdade Barnevik när styrelsen frågade.

Lindahl fick 530 miljoner kronor.

Stämmer uppgifterna kan Barnevik åtalas för bedrägeri.

Foto: PEHRSON/SCANPIX
kungen och hans kronprins På bilden är det den 10 oktober 1996. Percy Barnevik lämnar över posten som vd i ABB till sin kronprins Göran Lindahl. Men Barnevik fortsatte som ordförande i ABB:s styrelse. På det viset kunde han ge Lindahl rekordpensionen på 530 miljoner kronor när denne tvingades avgå fyra år senare. Till de andra i ABB:s styrelse sa han dock att Lindahl bara fick två årslöner.

Uppgiften om att Percy Barnevik ljugit för styrelsen bekräftas av två oberoende källor med god insyn i styrelsearbetet i ABB, skriver nättidningen Ekonomi24.

I slutet av oktober 2000 fick Göran Lindahl sparken som vd i ABB. Officiellt hette det att Lindahl gick frivilligt och att det var dags att lämna över till en ny generation.

I styrelsen diskuterades samtidigt Lindahls ekonomiska villkor. Barnevik ville ge Lindahl avgångsvederlag, eftersom han officiellt inte fått sparken.

– Och hur högt blir avgångsvederlaget? frågade en ledamot.

– Ungefär två årslöner, svarade Barnevik.

Kan åtalas för bedrägeri

I onsdags briserade bomben offentligt. Lindahl fick 530 miljoner kronor.

Förhandlingarna med Lindahl sköttes av Barnevik ensam. ABB:s vice ordförande Robert Jeker har berättat att han skrev på papper som helt saknade siffror.

Men finansmannen Martin Ebner, en av huvudägarna i ABB, nöjde sig inte med Barneviks tal om två årslöner. Han fortsatte att fråga. Och Barnevik struntade i att svara.

Först tio månader senare lade Barnevik pappren på bordet inför en chockad styrelse.

– Plötsligt stod det klart för hela styrelsen att Percy Barnevik ljugit dem rätt upp i ansiktet. Två årslöner och pension kan ju aldrig summera upp till 530 miljoner kronor, ens om någon jobbat 30 år i företaget, säger en av Ekonomi24:s källor.

Stämmer uppgifterna om att Barnevik ljugit för styrelsen kan han åtalas. Enligt Christian Diesen, professor i processrätt, faller lögnen under brottsrubriceringen trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri.

– Bedrägeri kräver ett uppsåtligt beteende och man vet av erfarenhet att det är svårt att bevisa i ett brottmål. Då ligger trolöshet mot huvudman närmare till hands, säger Christian Diesen.

– Ännu närmare till hands är att kalla det ett ”svikligt förledande” och på civilrättslig grund hävda att avtalet är ogiltigt. Ett avtal kan alltid attackeras om någon varit oschyst när det slutits.

Att pensionsaffären hamnar i domstol är ett fullt realistiskt scenario.

I första hand vill ABB göra upp i godo med Percy Barnevik och Göran Lindahl. Lyckas inte det är styrelsen villig att gå till domstol för att få tillbaka pengarna, bekräftar en källa inom ABB för Aftonbladet.

Och Barneviks deadline närmar sig med stormsteg.

Den 12 mars håller ABB sin bolagsstämma i Schweiz. Då vill ABB-ledningen att frågan är ur världen.

ABB:s informationsdirektör Ola Thorén vill inte kommentera uppgifterna om att Percy Barnevik ljugit för styrelsen.

– Vi har inga ytterligare kommentarer utöver det pressmeddelande styrelsen skickade ut i onsdags.

Riskerar stor skattesmäll

De schweiziska skattemyndigheterna har redan inlett en granskning av Barneviks pensionsavtal. I Schweiz är det som betalas in i en pensionsfond i princip skattefritt.

Haken är att lagen också säger att man bara får sätta av så mycket som man behöver för att ”bibehålla sin levnadsstandard” – resten ska beskattas.

Jens Kärrman