Barnevik misstänks för skattemygel i Schweiz

Rekord- pensionen kan vara lagbrott

MIN EKONOMI

Samtidigt som svenskarna rasar över miljardpensionen i ABB-affären kommer uppgifter från Schweiz om att Barneviks famösa fallskärm ska granskas.

Av skattemyndigheten.

PENSION : 930 miljoner KRONOR

Även i världens mest kända skatteparadis har svensk-schweiziska ABB:s rekordpensioner fått finansvärlden att kippa efter andan.

- Det här stinker ända upp till himlen, säger en finansexpert i schweiziska tidningen Blicks söndagsnummer.

Andra menar att det sätt på vilket Barneviks och Lindahls fallskärmar rent bokföringsmässigt knypplats ihop är ett klart brott mot de schweiziska skattereglerna.

Stiftelse förvaltade pengarna

Percy Barneviks och Göran Lindahls pensionspengar placerades i Schweiz av ABB, i en stiftelse kallad Gemini.

Stiftelsens uppgift är att förvalta höga ABB-chefers pensionspengar. Hit gick både inbetalningarna - och sedan utbetalningarna - från ABB för Barnevik och hans efterträdare Göran Lindahl.

I alla fall en del av utbetalningarna. En inte namngiven gälla inom Gemini säger till Blick att stiftelsen bara stod för en mindre del av de drygt 900 miljoner som Barnevik fick.

- Större delen betalades direkt av företaget, säger källan.

"70 procent är normalt"

Tack vare de förmånliga schweiziska skattereglerna, som tillåter att man avsätter så mycket i framtida pensionsmedel som behövs för att "bibehålla sin livvstil" efter pensionen, är en stiftelse här ett välkänt sätt för många företag att skaffa förmånliga pensionsavtal åt höga chefer.

- Att ge mellan 40 och 70 procent av den beräknade sista årslönen i pension är normalt, säger finansexperten Hubertus Tschopp till Blick.

Något maxbelopp för inbetalningar till en framtida pension finns dock inte i lagen. Däremot en praxis som både Barneviks och Lindahs avtal kan anses passera skyhögt över.

Undvek skatt via London

Skatten - först upp till 20 procent i Schweiz och sedan 10 procent på utbetalade pengar - slapp man genom att lägga pengarna i stiftelsen och sedan föra över dem från Zürich till London 1996. Först därifrån gick pengarna till Barnevik och Lindahl.

I Sverige har Stockholmsbörsen redan beslutat undersöka om pensionsavtalen kunnat påverka ABB:s aktiekurs.

Caroline Olsson