”Barnevik smet från sitt ansvar”

Debattörerna sågar hans framträdande i tv-intervjun

1 av 3
Tomas Brytting - kritisk.
MIN EKONOMI

Percy Barneviks framträdande i tv får tummen ner av flera framstående debattörer.

De kontroversiella frågorna lämnade han obesvarade.

- Han smet från sitt ansvar, säger Metalls ordförande Göran Johnsson.

Stukad, trött och pressad. Och uppenbart ledsen.

Så uppfattade många Percy Barnevik när han efter lång tystnad ställde upp i en tv-intervju i går.

Bilden av en direktör utan kontakt med verkligheten lär inte förbättras av framträdandet. Det tror varken Metalls ordförande Göran Johnson, ekonomen Carl Hamilton eller Tomas Brytting, docent i företagsekonomi.

- Som verkställande direktör hade han under sin tid kunnat verka för ett tak för pensionerna. Det genomgående intrycket är att han försökte skylla i från sig, säger Göran Johnsson.

- Han bär det fulla ansvaret för ersättningen till Göran Lindahl, en halv miljard. Där smet han också. Han sa "ordföranden" när han talade om sig själv och sin egen roll.

Tycker sig ha rätt till pengarna

Samtliga reagerade på att Percy Barnevik inte verkade förstå att debatten i Sverige handlat om moral och inte teknikaliteter.

- Percy Barnevik förklarade hur kontraktet är uppbyggt. Det är inte det vi är intresserade av, det är hans moraliska karaktär vi vill diskutera, säger Thomas Brytting som arbetar på stiftelsen Akademin för etik i arbete.

- Jag har fortfarande intrycket av att han i grunden anser sig ha rätt till de här pengarna. Inte för att han förtjänat dem utan för att han följt ett avtal.

"Det han sa håller inte ihop"

Även Carl Hamilton sågar Percy Barneviks första framträdande sedan dennes pension på 930 miljoner avslöjades i onsdags.

- Han verkar rädd och skakad. Enormt sorgsen och trött.

- Det han sa var inte så bra och det håller inte ihop. Han talar ju mest om taktik. Att den här pensionen borde ha presenterats och konstruerats på ett annat sätt. Han andas inte ens någon insikt om storleken.

Inte trovärdigt när Investor moraliserar

Carl Hamilton är också kritisk mot Investor. Han tycker att det varit för mycket fokus på Barnevik.

- Det är två parter som signerar det här avtalet, inte bara Barnevik. Båda parter vet att det handlar om 900 miljoner. Därför saknar det helt trovärdighet när Investor i dag springer runt och moraliserar.

Detta har hänt

Jens Kärrman