ABB-toppen undersöker Lindahls villkor

"Försökte Barnevik köpa hans tystnad?"

1 av 3 | Foto: ÅKE ERICSON
DOMINERADE TOTALT Percy Barnevik dominerade ABB totalt. Nu ifrågasätter den nya ledningen hans motiv för att bevilja Göran Lindahl en halv miljard i pension.
MIN EKONOMI

Försökte Percy Barnevik köpa Göran Lindahls tystnad och lojalitet? Den frågan ställer sig ABB:s toppskikt i dag.

- Vi har inte hittat något sakligt motiv till att Göran Lindahl fick loss 530 miljoner i pension och avgångsvederlag, säger källor med insyn i den interna utredningen.

ABB har inte offentliggjort den exakta omfattningen av det avgångsvederlag som Göran Lindahl fick när han sparkades som vd hösten för två år sedan.

Göran Lindahl tjänade år 2000 cirka 15 miljoner kronor, enligt tidningen Veckans Affärers skattningar. En kvalificerad gissning är att hans 30 år inom Asea och ABB berättigade honom till en pension värd mellan 250 och 300 miljoner kronor.

Men Barnevik beviljade honom 530 miljoner. I så fall fick Göran Lindahl en kvarts miljard som "plåster på såren" utöver pensionen.

Hans tidigare kollegor undrar i dag vilka motiv Percy Barnevik egentligen hade för att ge Lindahl ett så pass fett avgångsvederlag. Försökte han köpa Göran Lindahls tystnad?

Barnevik och Lindahl hade ytterligare en hemlighet. Barneviks egen, okända superpension på 930 miljoner kronor.

Barnevik hade pensionsåret 1996 i egenskap av både ordförande och vd i ABB i praktiken gjort upp med sig själv. Pengarna utbetalades 1997 och attesterades av efterträdaren Göran Lindahl.

Barneviks dominans och auktoritet beskrivs som monumental.

- Man känner sig extremt liten i hans närhet. Jag vet inte många som kan sitta i samma rum som Barnevik utan att bli dominerade av honom, säger en tidigare kollega.

Rent hus med Percy-kulturen

Nu gör ABB-koncernen rent hus med den kultur i vilken Percy Barnevik tycks ha varit allenarådande. På bolagsstämman i mars slutar tre av styrelsemedlemmarna: Robert Jeker, Gerhard Cromme, Edwin Somm.

De ersätts av fyra nya industrimän, däribland data-jätten IBM:s ordförande i Europa, Hans Ulrich Maerki.

- Tidigare fanns det ingen som inte litade fullständigt på Barnevik eller som inte gjorde som han ville, berättar en anställd.

Satte stopp för utbetalningarna

Så kom en man som bröt mönstret, den nye vd:n Jörgen Centerman.

Han var den förste som ifrågasatte Barneviks totala inflytande. Så fort Centerman upptäckte pensionsavtalet med Lindahl satte han stopp för en del av utbetalningarna.

Därigenom utmanade Jörgen Centerman sin egen ordförande, Percy Barnevik. Nu är det Centerman företagets center.

Mats Edman

ARTIKELN HANDLAR OM