Satsa 50 spänn – bli aktiemiljonär

Nu är det dags att tävla igen

MIN EKONOMI

Bli aktiemiljonär för en femtiolapp.

I dag startar Aftonbladets succétävling Aktie-SM för femte gången.

Se till att hoppa på tåget - börsen kan äntligen vara på väg upp igen.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
lyckliga vinnare Jonny Bothin vann höstens Aktie-SM - åt sin fru. Beskedet att det var hans portfölj som stigit allra mest i värde - till hela 730 535 kronor - kom precis lagom till hustruns 40-årsdag. Den här omgången tävlar de båda två.

Intresset för Aftonbladets och Privata Affärers tävling ökar för varje omgång. I höstas ville hela 33 000 glada aktieamatörer pröva lyckan på Stockholmsbörsen.

11 mars sista anmälningsdag

Redan i dag kan du gå in på www.aktie-sm.se och anmäla dig. Sedan har du fram till den fjärde juni på dig att göra smarta klipp och få portföljen att växa. Men det är bråttom, den 11 mars är sista anmälningsdag.

- Det är kul för man lär sig en massa. Det gäller att hänga med och bevaka olika företag, då blir man intresserad. Men man får inte bli för girig, då halkar man lätt efter, säger Jonny Bothin, 38, som vann höstens tävling.

Men det var inte han som kasserade in priset på 730 535 kronor. I stället fick hustrun Kerstin Bothin ta emot blommor och hyllningar när vinnaren presenterades i början av december. Jonny Bothin hade satsat pengarna i hemlighet. Och precis lagom till sin hustrus 40-års dag stod det klart att deras portfölj, med det passande namnet "Vinnarportföljen", sopat banan med konkurrenterna.

- Jag ska döpa min nya portfölj till "Vinnarportföljen 2". Även min fru ska satsa på en portfölj, hon har fått upp ögonen för att man kan få kapitalet att växa med aktier.

Tävlingsreglerna är enkla. Du betalar 50 kronor per portfölj och i varje portfölj ska du satsa 100 000 låtsaskronor. Varje tävlande får delta med max tio portföljer.

Vändning väntas till försommaren

Den som vinner får se låtsaspengarna förvandlas till riktiga kronor. Det är förstapriset.

Förbered dig på en ordentlig berg- och dalbana för du får köpa och sälja hur mycket du vill under tävlingens gång. Målet är att värdeökningen på din portfölj ska bli den högsta möjliga.

Chansen finns att någon av årets deltagare blir den förste som kammar hem högsta vinsten på en miljon. Experterna verkar överens om att börsens vändning kommer nu på försommaren.

Men några råd på vägen kan vara bra att ha. Kom ihåg att strategin i Aktie-SM bör skilja sig från vanligt aktiesparande. I den här tävlingen handlar det om att våga för att vinna.

Välj företag som få väljer. Gärna inom bioteknik eller IT.

Satsa rejält på några få bolag. Till skillnad från när du sparar på lång sikt gäller det att koncentrera riskerna.

Så här mycket kan du vinna:

Så gör man för att vinna

Aftonbladet frågade de tidigare vinnarna:

1 Vad har du gjort med pengarna?

2 Ska du tävla i vårens Aktie-SM?

3 Hur gör man för att vinna tävlingen?

ARTIKELN HANDLAR OM