Här inne finns hans miljoner

Percy Barnevik köper böcker för pengarna

1 av 2 | Foto: LUDVIG AHL och MATS STRAND
DYRBART BIBLIOTEK Här, i tidningen Kurirens lokaler i Uddevalla, har Percy Barnevik sitt exklusiva, privata bibliotek. Förre ABB-chefen sägs dammsuga marknaden på rariteter och hans boksamling är värd åtskilliga miljoner.
MIN EKONOMI

Bakom ständigt låsta dörrar på Trädgårdsgatan 8 i Uddevalla placerar Percy Barnevik en del av sina pensionsmiljoner.

Han är en av Sveriges största boksamlare.

Här, i hemstaden Uddevalla, har han ett av sina privata bibliotek.

Förre ABB-chefen Percy Barneviks intresse för böcker startade när han som ung jobbade på pappans boktryckeri i Uddevalla.

I dag är han i färd med att bygga upp ett av landets största privatbibliotek, skriver Dagens Industri.

Lämnade tillbaka stulna böcker

Sedan slutet av 1990-talet har ryktet gått i branschen: det är Barnevik som ligger bakom de stora uppköpen. Det är han som dammsuger marknaden på rariteter.

En del av böckerna för han till Schweiz och London - men många går också till Trädgårdsgatan i Uddevalla. Där, i tidningen Kurirens lokaler, skapar han sitt bibliotek.

Det var på Trädgårdsgatan man tidigare i vintras hittade 200 böcker som stulits från biblioteket i Linköping. Boktjuven hade lämnat böckerna till försäljning på Christies i London eller sålt dem till antikvariat. Därifrån hade de gått vidare till privata samlare.

En av dem var Percy Barnevik som i god tro via ombud köpt stulna verk för 900 000 kronor.

En av böckerna var Piae Cantiones, en sångbok på latin från 1500-talet. Bland Barneviks stulna böcker fanns också reseskildringar från 1700-talet och böcker som måste betraktas som rena konstverk. Stöldgodset har nu lämnats tillbaka.

Percy Barnevik talar inte gärna själv om sitt samlande och har lagt munkavle på alla som har kunskap om samlingens inriktning, värde och omfattning.

Enligt Dagens Industri är antikvariatshandlaren Tommy Näzell i Pixbo Percy Barneviks privatbibliotekarie. Barnevik ska också ha anlitat folk från biblioteket i Uddevalla för katalogisering.

Dyrgripar från 1400-talet

I hans samling ska finnas allt från mycket värdefulla inkunabler - böcker från boktryckarkonstens första stadium under andra hälften av 1400-talet - till praktverk från 1900-talet.

Hans litteratur från Orienten och Osmanska riket ska vara av världsklass.

Petter Ovander