Kofi Annan sparkar ABB-chefen

Göran Lindahl måste lämna sitt FN-uppdrag

MIN EKONOMI

FN:s generalsekreterare Kofi Annan ger ABB:s förre ordförande Göran Lindahl sparken.

Göran Lindahl får inte fortsatt förtroende som rådgivare hos FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Pensionsskandalen blev för mycket.

Göran Lindahl.

FN-chefen har nu meddelat att Göran Lindahls kontrakt, som löper ut vid månadsskiftet, inte kommer att förlängas. Den officiella förklaringen är att Lindahl snart tillträder som styrelseordförande i gruvkoncernen Anglo-American och därför får mindre tid över för frågorna i FN.

Ville inte sluta själv

Men det är bekräftat att Lindahl inte avgår på egen begäran, uppger DN.

Bakgrunden är de hårt kritiserade pensionsavtalen som tillsammans gav cheferna Percy Barnevik och Göran Lindahl nästan 1,5 miljarder kronor, varav 530 miljoner till Lindahl. När ABB:s styrelse avslöjat skandalen väcktes krav om Lindahls avgång från FN-posten - bland annat från statsminister Göran Persson - vilket gjort det svårt för Kofi Annan att behålla honom som rådgivare.

En av Göran Lindahls huvudsakliga uppgifter har varit att öka intresset inom näringslivet för Global Compact, som jobbar för ökat samarbete mellan politiska institutioner, näringsliv och intresseorganisationer. FN-chefen har beskrivit Lindahl som en företagsledare som tar ett stort socialt ansvar och lever upp till parollen "god företagsmedborgare".

Björn Solfors

ARTIKELN HANDLAR OM