Icon Medialab begärs i konkurs

Sista kontoret i Stockholm läggs ned

MIN EKONOMI

Internetkonsulten Icon Medialab lägger ner sitt sista kontor i Sverige. På fredagsmorgonen fick de 150 anställda på Stockholmskontoret veta att ledningen lämnat in en konkursansökan.

En fixstjärna på den svenska IT-himlen slocknar och samhället får sopa ihop resterna.

- Det är klart att det är ett oerhört smärtsamt beslut att fatta, men vi hade inget alternativ, säger Jesper Jos Olsson, styrelseledamot i Icon.

Sedan den senaste kvartalsrapporten visat att Icon lyckats sämst av de hårt prövade IT-konsulterna med en förlust på cirka 211 miljoner kronor, har det stått klart att tiden var på väg att rinna ut för bolaget.

I januari blev Icon ett holländskt bolag sedan man gått samman med IT-konsulten Lost Boys.

Sedan dess har det gått fort. Verksamheten i Norge har sålts, nedläggningen av Göteborgskontoret är i full gång och så sent som i torsdags kom beskedet att Malmökontoret försatts i konkurs.

Sverige ett problem länge

- Det har stått klart länge att hela den svenska verksamheten varit ett problem. I synnerhet Stockholmskontoret har varit det svagaste kontoret, säger Jesper Jos Olsson.

När Stockholmskontoret avvecklats har Icon inte längre någon verksamhet i Sverige.

Under glansdagarna hade bolaget över 3 000 anställda runt om i världen. I god internationell anda fanns huvudkontoret på en av Bryssels finaste adresser och i Stockholm huserade Icon i ett par av de översta våningarna i en av Hötorgsskraporna i Stockholm, Hitech building.

- Vi har haft svårt att behålla förtroendet på marknaden. Den är i Sverige helt död och inte har det blivit bättre av krisen inom Ericssonkoncernen, säger Jesper Jos Olsson.

- Det ekonomiska läget i hela branschen gjorde det helt enkelt omöjligt för oss att fortsätta på den svenska marknaden.

Kvar på börsen

Trots att Icon inte längre har mer än en liten administrativ verksamhet kvar i Sverige kommer bolaget även fortsättningsvis vara noterat på Stockholmsbörsen.

Samtidigt som Icon begärt det sista av sina Sverigekontor i konkurs har bolaget beslutat att sluta finansiera kontoret i Frankrike.

- Vi kommer att finnas kvar på de marknader som vi bedömer kan ge vinst inom ett halvår. De gamla Iconkontoren står för de flesta av de tio marknader där vi finns kvar. I Norden finns vi till exempel i Danmark och Finland, säger Jesper Jos Olsson.

De drygt 150 anställda som jobbar vid Stockholmskontoret fick konkursbeskedet på fredagsmorgonen när de kom till arbetet.

- Självfallet är stämningen tryckt. Men ur bolaget synvinkel måste vi ändå ta det här beslutet för att värna om den övriga verksamheten, säger Jesper Jos Olsson.

I och med att konkursen godkänts och en konkursförvaltare utsetts, blir det samhällets sak att klara av avvecklingen, betala uppsägningslöner och administrera nedläggning av verksamheten.

Kunder och fordringsägare kan bara hoppas att försäljningen av ett antal datorer och kontorsstolar ska inbringa några pengar för att de ska få ut något av sina fordringar.

Anders Lignell/TT