Telias vinst 500 milj kr - ändå kan kursen rasa

I dag kommer kvartalsrapporten

MIN EKONOMI

I dag levererar Telia sin kvartalsrapport.

Företaget kommer att göra en vinst på 500 miljoner kronor. Men kursen kan rasa.

- Vi har en börs som inte är mottaglig för dåliga nyheter precis, säger Mikael Törnwall, telekomexpert på Dagens Industri.

Det har gått snart två år sedan Teliaaktien introducerades med pompa och ståt på börsen. Då var kursen 85 kronor.

I slutet av förra veckan gick aktien för första gången under 30 kr. Det är mer än en tredjedel av vad aktien kostade i samband med introduktionen.

"Några överraskningar"

- Själv tror jag dock att det finns en potential för en viss uppgång på något års sikt, men det kommer att dröja länge innan den är uppe på 85 kronor, säger Mikael Törnwall, telekomexpert på Dagens Industri.

I dag kommer Telia att presentera sin kvartalsrapport för 2002, men redan på företagets årsstämma presenterades en preliminär rapport. Den visade en vinst efter finansnetto på 500 miljoner kronor.

- Enligt Telia ska inte rapporten bjuda på några överraskningar, säger Mikael Törnwall.

Men gör den det kan den få kraftig inverkan på börskursen. Drömmarna om en rakettillväxt inom telekomsektorn är nu definitivt borta.

Sonerafusionen kan bli dyrare

- I dag när man har en mycket mer realistisk syn på vad som kommer att hända kan man också föra resonemanget om att betrakta Telia som ett moget företag, till exempel ett verkstadsföretag. Då skulle man teoretiskt sett tänka att aktien skulle kunna sjunka ytterligare, säger Mikael Törnwall.

Om Telia fortsätter att rasa på börsen kan fusionen med finska Sonera bli mycket dyrare, i värsta fall flera miljarder kronor.

Zendry Svärdkrona