Telia gör halv miljard i kvartalsvinst

Men aktien ligger kvar under 30 kronor

MIN EKONOMI

Telia gjorde drygt en halv miljard kronor i vinst under det första kvartalet i år.

Det framgår av den kvartalsrapport som bolaget presenterade vid 12-tiden på måndagen.

Telejätten Telias kvartalsreslutat efter finansnetto blev en vinst på 535 miljoner kronor under det första kvartalet i år. Det är en förbättring jämfört med samma period förra året, då resultatet blev 502 miljoner kronor.

Omsättningen ökade till 13 885 miljoner kronor, från förra årets 13 592 miljoner kronor.

Kursen på folkaktien Telia sjönk under den inledande handeln på måndagsförmiddagen. Men vid lunchtid återhämtade sig kusen något och handlades vid 12.30-tiden för cirka 28,40 kronor.

Lågt förtoende för Telia

Trots halv-miljardvinsten är förtroende för Telia lågt. Det framgår av en förtroendefråga bland aftonbladet.se:s läsare.

Var tredje person av de drygt 30 000 läsare som svarat på frågan om hur mycket Telia-aktien är värd om ett år tror att den kommer att vara värd mindre än 30 kronor.

Hela 27 procent tror att aktien kommer att vara helt värdelös om ett år.

Och 23 procent tror att den kommer att vara värd mellan 30 och 50 kronor, tio procent tror att kursen kommer att ha stigit till 50-85 kronor. Och knappt sju procent av läsarna som svarat på frågan tror på en kraftig värdeökning och en kurs över det nominella värdet 85 kronor om ett år.

Säljer dotterbolag

På måndagsförmiddagen blev det dessutom klart att Telias dotterbolag Telia Overseas säljer sin 26-procentiga ägarandel i det indiska bolaget Bharti Mobile Ltd. Köpare är Bharti Televentures.

Affären innebär en kapitalvinst på cirka 600 miljoner kronor för Telia, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Koll på kursen

Fredrik Rundkvist