Du är vinnaren på dollarraset

Högsta kronkursen på ett år

MIN EKONOMI

Den svenska kronan har stärkts mot dollarn.

Det innebär billigare semester för de flesta charterresenärerna i år.

Och billigare bensin.

Billigare bensin och semestrar I och med att dollarns värde försvagas jämfört med den svenska kronan blir bensinen och semestervistelser billigare.

Många länder i Latinamerika, Asien och Afrika knyter sin valuta till dollarn.

- Det blir kanske inte billigare att resa. Men det blir mer i reskassan för oss, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Varför inte själva resan?

- Flygbolagen köper bränsle terminsvis, så det blir troligen inte billigare att flyga. Flygpriserna påverkas också av andra faktorer som konkurrens, säger Gunnar Johansson, oljeanalytiker hos Preem.

Försiktig optimism

Privatbilisterna kan känna en försiktig optimism. Bensinpriset kan gå ner, men priserna på världsmarknaden har svajat en hel del det senaste året.

I dag kostar en liter blyfri bensin 9,68 kronor på Preem.

Hur mycket sjunker priset?

- Svårt att säga. Förra året förändrades bensinpriset 64 gånger och året dessförinnan 80 gånger, säger Gunnar Johansson, Preem.

Villavärmen kan också bli billigare. Något som vi kanske inte kan njuta av fullt ut i sommar. Men pappersindustrins elräkningar blir billigare, så för oss innebär det att papperet till datorns skrivare och hygienartiklar kan bli billigare.

"Litar inte på politiken"

Varför sjunker dollarn?

- När dollarn sjunker så är det en signal om att folk inte litar på politiken i landet. Dollar och politik hänger ihop, säger Dan Andersson, chefsekonom LO.

Anita Hansson