- Barnevik ska betala

Lovar att han håller fast vid uppgörelsen

1 av 2
Aftonbladet i går.
MIN EKONOMI

Percy Barnevik har många miljoner kvar på sin skuld till ABB.

Nu lovar han att betala.

- Han har självklart för avsikt att betala det han ska, säger Percy Barneviks informationschef Staffan Ternby.

Den 13 februari i år meddelade ABB:s styrelse att de tidigare verkställande direktörerna Percy Barnevik och Göran Lindahl fått för mycket pension. Många miljoner för mycket.

En månad senare beslutade styrelsen att 842 miljoner kronor av de drygt 1,4 miljarder de sammanlagt fått skulle betalas tillbaka.

"Allt i ordning"

I går sa flera källor till tidningen Finans Vision att Percy Barnevik bara betalat en tiondel av de 553 miljoner han är skyldig och att det är osäkert om skulden kommer att betalas före årsskiftet.

Men enligt Percy Barnevik själv håller han fast vid den uppgörelse som finns mellan honom och styrelsen.

- Allt är i sin ordning. Han har självklart för avsikt att betala det han ska, säger Percy Barneviks informationschef Staffan Ternby, som talade med honom i går.

Hemlig uppgörelse

Uppgörelsen med styrelsen är hemlig. Frågetecknen har hopat sig i företaget.

- Tidigt i våras sa Percy Barnevik och Göran Lindahl att de skulle betala tillbaka, men inte när och hur. Det har hållits hemligt, säger Wolfram Eberhardt, ABB:s koncerntalesman i Zürich.

När summorna avslöjades var styrelsens kommentarer bittra. Proceduren för hur förmånerna kommit till var "otillfredsställande" enligt styrelseordföranden Jürgen Dormann.

Parterna träffades för att nå en uppgörelse. De kom, enligt Wolfram Eberhardt, överens om att pengarna skulle betalas i år.

- Pengarna skulle bokföras under "andra inkomster". Det ingick också i uppgörelsen.

ABB i Sverige tar situationen med ro.

ABB har problem

- Jag tror inte att företaget påverkas alls. Väldigt många kan skilja på företaget och den enskilda överenskommelsen, säger Per-Lennart Berg, presschef på ABB i Sverige.

Samtidigt brottas ABB med återbetalning av ett lån på 31 miljarder. I kassan finns bara 21 miljarder. Det problemet kan inte kan lösas med Barneviks mångmiljonskuld.

Återbetalningsplan

- Det Barnevik ska betala tillbaka är marginellt. I förhållande till omsättningen är 500 miljoner en ganska liten del, säger Per-Lennart Berg.

Det akuta låneproblemet ska lösas enligt en återbetalningsplan.

Den innefattar, enligt Per-Lennart Berg, att företaget säljer av en del av sin verksamhet senare i år.

Fotnot: Göran Lindahl har inte gått att nå för en kommentar.

Johan Bergqvist