Så ska du satsa skattepengarna

”Varför inte använda pengarna till att sätta guldkant på tillvaron”

MIN EKONOMI

I dagarna får svenskarna dela på 16,4 miljarder i skatteåterbäring.

Är du en av de lyckliga?

Sätt pengarna på ett bra sparkonto – men akta dig för svenska aktiefonder.

Aftonbladet ger dig tipsen om vad du ska göra med pengarna.

Foto: Mats Strand
miljarder delas ut Under augusti får svenska folket dela på 16,4 miljarder kronor i skatteåterbäring.

Börsen har rasat och aktiefonderna sjunkit till katastrofala nivåer. Med facit i hand hade det varit bättre att stoppa pengarna i madrassen.

Nedförsbacken har fått experterna att delvis överge sitt mantra om att satsa på aktiefonder. I alla fall vad gäller de svenska.

– Det är för hög risk om man inte har ett aktiesparande innan. Den svenska börsen är för smal om man vill sprida riskerna, säger Gunilla Nyström, privat-ekonom på SEB.

Aktieindexobligation

Den som tycker att ett vanligt bankkonto är trist som blodpudding kan satsa pengarna på en räntefond. Ett annat säkert kort, som garanterar åtminstone de satsade pengarna, är aktieindexobligationer.

– I dagens läge kan det vara skönt att veta att kapitalet i alla fall inte minskar i värde. Med en aktieindexobligation är man dessutom med på uppgången, säger Ann-Sofie Magnusson, privatekonom på Ikanobanken.

Inga tumregler

Oavsett sparform gäller det att anpassa sitt sparande till privatekonomin i övrigt.

– Det finns inga tumregler för sparande. Har man väldigt stora marginaler kan man satsa på aktier, är det åt andra hållet ska man vara mer försiktig, säger Erik Thedéen, avdelningschef för marknad och skuldförvaltning på Riksgäldskontoret.

Restskatt i höst

Den som är nöjd med sitt sparande behöver inte vara lika förnuftig.

– Varför inte använda de här pengarna för att unna sig lite guldkant på tillvaron om man har möjlighet, säger Anna Bäcklund, privatekonom på Nordea.

Om du tillhör den miljon svenskar som i stället måste betala restskatt ska skattemyndigheten ha pengarna senast den 12 november.

Experterna: Köp inte aktier för skatteåterbäringen

Elisabeth Lindham