Volvo presenterar omfattande sparpaket

Konsulterna första att offras när bolaget ska spara

MIN EKONOMI

Volvo Personvagnar lägger nästa vecka fram ett nytt sparpaket.

Hur stora summor det handlar om är okänt, men klart är att de pengar som ska sparas gäller konsulter.

Några fasta jobb är inte i fara, enligt Dagens Eko.

- Sådana här justeringar görs ofta, säger Olle Axelsson, informationschef på Volvo Personvagnar.

Paketet handlar inte om att klara ett plötsligt ekonomisk krisläge, Volvo Personvagnar har snarare gått med rekordvinst de senaste åren.

De exakta siffrorna för den svenska biltillverkaren är begravda i Fordkoncernens redovisning, men inofficiella uppgifter gör gällande att senaste överskottet låg på sju miljarder kronor.

Problem med USA-marknaden

Även för 2002 blir det vinst, fast inte i samma omfattning som förra året, enligt vad TT erfar. Den marknad där Volvo har haft problem i år är USA, där det skett en minskning på cirka 10 procent första halvåret.

Den nya stadsjeepen XC90, framtagen just med tanke på USA-marknaden väntas dock hyfsa resultatet en del.

Den översyn av omkostnaderna som nu aviseras beskrivs av Volvo som något av en rutinåtgärd. Att just konsulterna pekas ut som sparobjekt är heller inte oväntat - år efter år klagar facken över att företaget köper tjänster och kompetens utifrån när man ofta kan klara saken med egen personal.

Nya investeringar planeras

Volvo Personvagnar har sedan i våras planer på att investera 50 miljarder kronor de kommande fem åren, under förutsättning att Ford säger ja. Det finns också planer på ett tredje skift vid fabriken i Torslanda, vilket ger 800 nya jobb.

TT