Rea på bolån

Så minskar du kostnaden för ditt lån

MIN EKONOMI

Rätt bolån sparar tusenlappar.

Billigaste lånen söks via internet och lägsta räntan just nu är 3,95 procent.

- Det är en slags smekmånad i tre månader. Sedan skrivs lånet om till den ränta som råder då, säger Peter Gertman, vice vd på SBAB.

Den som saknar en fet aktieportfölj att lägga på bordet när man förhandlar med banken om bolån ska använda datorn.

Bästa och billigaste lånet söker man själv via internet, hos nätbanker och bolåneinstitut som låter kunden göra grovjobbet.

Rea till 8 september

Billigast just nu är Statens bostadsfinansieringsaktiebolag SBAB, som nyligen började rea ut bolån till 3,95 procents ränta.

- Det är en slags smekmånad i tre månader, sedan skrivs det om till den ränta som gäller då. Det här är ju naturligtvis för att vi ska få nya kunder, säger Peter Gertman, vice VD vid SBAB.

- För den som har ett normalt villalån på 800.000 kronor och cirka 6 procents ränta betyder det ändå en minskad kostnad på sammanlagt cirka 7.000 kronor första året.

Kostar att säga upp lån

Då räknar han med en fortsatt boränta på cirka 5,5 procent när rean är slut. Dessutom är inte kostnaden för att lösa lånet hos tidigare långivare medräknad. Den kan bli åtskilliga tusenlappar och måste tas med i din kalkyl.

Däremot lovar SBAB att räntan blir 3,95 procent även om husköpet eller bytet inte blir klart förrän efter 8 september, bara ansökan kommer in i tid.

- Den här låga räntan gäller om ansökan kommer in via internet till och med den 8 september, lovar Peter Gertman.

200 kronor i present

Ikanobanken och Skandiabanken är två andra långivare med låg ränta.

Precis som hos SBAB måste man söka lånet via internet. Räntan bestäms sedan den dan alla papper är klara.

Lägsta ränta på ett villalån är just nu 5,45 procent.

- Vi har samma villkor för alla våra kunder. Det är vår affärsidé. Vi har inte förhandlingsbara villkor, säger Torbjörn Fredriksson, vice vd på Ikanobanken.

Sajten comboloan.se har specialiserat sig på att förmedla bolån. I dag förmedlar man lån åt SBAB, Föreningssparbanken Spintab, Europloan, JP Nordiska och Bokredit och får en viss ersättning från bankerna för detta.

- Vi tillhandahåller information via nätet. Vill man veta mer måste man kontakta den bank man tänkt att låna i, säger comboloans vd Fredrik Strand.

Skandiabanken Nischbankerna hos Ica och Coop ligger i startgroparna och förväntas kunna erbjuda sina medlemmar bra lånevillkor.

Så här gör du:

Sök ett nytt lån hos den kreditgivare du tycker verkar bäst för dig. För att se vad du tjänar – glöm inte att också ta med kostnaden för att säga upp lånet.

Tänk också på att det kan räcka med att hota att flytta lånet för att få bättre räntevillkor i din gamla bank.

Byt dyra aviseringar mot autogiro så kan du bli av med den avgiften.

Tänk på att räntan på ditt nya bolån sannolikt bestäms den dagen alla papper blivit klara, inte den dagen du söker lånet.

Caroline Olsson