Hellström sätter press på Sony Ericsson

Företaget får ett halvår på sig att få fart på försäljningen

MIN EKONOMI

Ericsson hotar att sluta investera i Sony Ericsson. Ett halvår får företaget på sig att ta fram telefonerna som ska bli framtidens storsäljare.

Sedan är det slut med pengarna från Ericsson sida.

Det bistra beskedet ger Ericssons vd Kurt Hellström i fredagens Asian Wall Street Journal. I intervjun säger han att Sony Ericsson måste få ordentlig acceptans för sina telefoner inom de närmaste kvartalen. Annars tänker Ericsson inte fortsätta ''kasta pengar'' in i det nuvarande förlustprojektet.

- Det närmaste kvartalet måste vi skapa konkurrenskraftiga produkter. Det måste bli bra, vi kommer inte kunna hålla på att lägga in pengar i en verksamhet som går med förlust, säger Pia Gideon som är informationschef för koncernen till aftonbladet.se.

Hoppas på T300

Åse Lindskog, Ericssons presschef, tolkar Hellströms uttalande som att bolaget har omkring ett halvår på sig att visa framgångar. Samtidigt understryker Hellström i intervjun att telefonerna fortfarande är en viktig del av Ericssons strategi.

-Men vi kommer inte göra om misstaget som vi gjorde med telefonverksamheten tidigare, säger Lindskog, och syftar på de mångmiljardförluster som telefontillverkningen inom Ericsson tidigare drogs med.

Både Ericsson och Sony har tidigare sagt att bolagen ska satsa 500 miljoner euro var i det nya samarbetsbolaget, men Ericssons investeringar blir nu alltså beroende av hur Sony Ericssons nya telefoner tas emot.

I första hand hoppas bolaget på den nya och relativt billiga T300-modellen, med färgskärm och möjligheter att ladda ned spel. I september lanseras också den dyrare och mer avancerade P800.

Förseningar

Sony Ericsson gjorde en förlust på 800 miljoner kronor under andra kvartalet. Antalet sålda telefoner uppgick till fem miljoner, vilket innebar att bolaget tappade marknadsandelar till sina huvudkonkurrenter.

Den dåliga försäljningen har från företaget delvis förklarats av att man inte fått fram tillräckligt med telefoner på grund av förseningar i produktionen. Sony Ericssons presstalesman Peter Bodor sade till TT tidigare i veckan att bolaget nu börjat få fart på leveranserna och han tror att det kommer att visa sig i försäljningssiffrorna för tredje och fjärde kvartalet.

Därmed ser julhandeln ut att bli mycket viktig för Sony Ericssons framtid. Inte minst med tanke på Kurt Hellströms senaste uttalande.

Susanna Vidlund, TT