Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Fritt fall på börsen

Så påverkas vi av börsraset – experterna ger dig svar

    Börserna i Stockholm och Europa faller fritt.

Det talas om panik och de värsta rasen sedan Kreugerkraschen.

När Stockholmsbörsen stängde i går hade den backat mer än fem procent - värsta raset under en enskild dag sedan den 11 september i fjol.

    Vad beror börsoron och nedgången på? Hur påverkas företagen och samhällsekonomin?

Olle Djerf, chefsekonom på Nordea, Björn Davegårdh, chefredaktör för Börsveckan, och Mats Wester, chefredaktör på Sparöversikt, svarar på dina frågor.

Vad beror det på att börsen går så dåligt?

Kurserna var väldigt höga under 90-talet, mycket högre värderade än före den brutala svackan på 30-talet. Aktierna har nu kommit ner på en rimlig nivå men är inte alls undervärderade. Under nedgången har räntorna sänkts och ekonomin i USA drabbats av bland annat terrorattackerna.

En annan orsak är att försäkringsbolagen gett sina pensionstagare ett löfte som de måste infria. När börsen rasar kan de inte göra det utan är tvungna att sälja och satsa pengarna på räntor i stället.

De som satsat pengar tror att tillväxten i världsekonomin kommer att vara väldigt låg i flera år framöver och ser ingen vändning. Nedgången i sig ger mer nedgång.

Vad betyder oron och nedgången för företagen på börsen?

Det blir svårare att sälja sina produkter. Många företag vill inte investera och kämpar för att behålla en hög lönsamhet. Företagen får svårt att skaffa nytt riskkapital. Billiga företag kan köpas upp av utländska företag.

Vad betyder det för staten?

Det blir ett antal färre miljarder i statskassan. Har man redan utlovat en hel del saker och det var kämpigt innan lär det inte bli bättre av det här. Det finns en risk att förtroendet för pensionssystemen kommer att minska. Staten äger börsnoterade företag som blir mindre värda.

Vad betyder det för samhällsekonomin?

Börsfallet har påverkat ekonomin ganska måttligt hittills, många företag har till och med gynnats av den svaga kronan.

Framöver kan konsumtionen minska för att folk känner sig fattigare. Det blir svårare att starta nya företag eftersom det inte finns något riskkapital i sådana här lägen. Antalet konkurser kommer att öka. Det kan bli fler varsel. Börsen bygger på förväntningar och ju osäkrare framtiden ter sig, desto mindre vill man betala.

Hur ska man agera som aktieägare?

Tänk efter. Väg för- och nackdelar mot varandra innan du bestämmer vad du ska göra. Börsen har gått neråt i tre år och en del av bolagen som har gått ner kommer inte att komma tillbaka till samma nivåer. Se det på lång sikt och rusa inte i väg och paniksälj om du inte behöver pengarna.

Spara ihop till en ordentlig buffert på ett sparkonto eller en räntefond så att du har pengar när du behöver dem.

Vilken roll spelar det hotande kriget mellan USA och Irak?

Mycket stor roll. Speciellt när börsen är känslig och reagerar på dåliga nyheter. Tveksamt om det kan bli en vändning innan man vet vad som ska hända.

Ett krig kan leda till väldigt höga oljepriser i ett läge när tillväxten är svag och ekonomin vacklar. Företag blir osäkra när det gäller värdepappersaffärer och investeringar.

Varför föll börsen så kraftigt under måndagen?

Politisk oro. Eventuellt nyval. Ericsson varnade för dålig orderingång, börsen i USA gick ner.

När läget är osäkert kan rasen bli stora.

Det finns ett flöde till fonder fortfarande samtidigt som många säljer.

Annika Sohlander

Kreuger- kraschen

  Ivar Kreuger föddes 1880. 1913 blev han vd för AB Förenade Svenska Tändsticksfabriker. Men sitt imperium byggde han som finansman. Efter börskraschen i New York 1929 skakades imperiet i sina grundvalar och 1932 kom kraschen. Ivar Kreuger tog sitt liv på ett hotellrum i Paris 1932.

Ivar Kreuger föddes 1880. 1913 blev han vd för AB Förenade Svenska Tändsticksfabriker. Men sitt imperium byggde han som finansman. Efter börskraschen i New York 1929 skakades imperiet i sina grundvalar och 1932 kom kraschen. Ivar Kreuger tog sitt liv på ett hotellrum i Paris 1932.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet