Mäklare erkänner brott i insideraffär

Merril Lynch-anställd tog mutor och skyddade sin chef

MIN EKONOMI

NEW YORK

Douglas Faneuil vid investmentbanken Merill Lynch erkände på onsdagen att han tagit emot mutor för att hålla tyst om vad han visste om transaktionerna i samband med en misstänkt insideraffär i bioteknikbolaget Imclone Systems-aktier i slutet av förra året.

Foto: getty images
Douglas Faneuil, till höger, anställd på Merril Lynch, erkände på onsdagen att han låtit sig mutas för att inte avslöja uppgifter om en misstänkt insideraffär. Hans erkännande anses vara ett stort bakslag för den USA:s kända hushållsgurun Martha Stewart.

- Jag berättade inte uppriktigt om allt jag visste om vad min chef hade gjort, sade Faneuil inför en domstol i New York på onsdagen.

Han tillade att han därtill hållit inne med information om försäljningen av 3 928 Imclone-aktier för en klients räkning.

Faneuils uppgörelse med åklagarna i insiderutredningen mot hushållsgurun Martha Stewart kan bli ett svårt bakslag för henne. Stewart misstänks ha sålt just 3 928 Imclone-aktier den 27 december i fjol, dagen innan bolaget offentliggjorde att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, avvisat en ansökan om tillstånd att få sälja cancerpreparatet Erbitux.

Avslaget från FDA fick Imclone-aktien att rasa. Misstankar har därefter väckts om att Stewart och andra i den närmaste kretsen kring Imclone Systems före detta vd, Samuel Waksal, fått ta del av avslaget i förväg och gjort sig av med stora aktieposter före raset.

Stewart har konsekvent avvisat anklagelserna om att hon skulle ha gjort sig skyldig till insiderhandel. Hon har hävdat att försäljningen var en del av de stående instruktionerna till hennes mäklare på Merrill Lynch, Peter Bacanovic.

Både Faneuil och Bacanovic har varit avstängda från Merrill Lynch sedan i juni, då det blev känt att Stewart misstänktes för inblandning i den illegala insiderhandeln i Imclone-aktier. På onsdagen meddelade Merrill Lynch att de båda aktiemäklarna fått sparken till följd av sin inblandning i insideraffären.

TT-Reuters