7 500 förlorade jobb räcker inte

I går blev ytterligare 1 697 på Ericsson uppsagda

1 av 2
”fler får gå” Personaldirektör Carl-Gustaf Leinar konstaterar att det inte räcker att nästan var tredje anställd i Sverige har lämnat företaget.
MIN EKONOMI

Slakten fortsätter på krisdrabbade Ericsson.

I går varslades ytterligare 1 697 anställda om uppsägning.

Därmed har 7 500 personer blivit av med sina jobb på Ericsson hittills i år.

- Tyvärr räcker det inte, det blir fler uppsägningar, säger Carl-Gustaf Leinar, personalchef för Ericsson Sverige.

Vid anläggningarna i Sundbyberg och Kista utanför Stockholm ska 1 140 tjänster försvinna. Där arbetar i dag 9 000 personer.

I Göteborg tvingas 280 personer lämna sina jobb, i Linköping 227 och i Hässleholm 50.

Ingenjörer är förlorare

Huvudsakligen är det civilingenjörer och tjänstemän som nu måste lämna företaget. De flesta arbetar med GSM-telefonsystem.

För två år sedan, när Stockholm var ett av världens hetaste centra för teleindustrin, slogs företagen om välutbildade civilingenjörer.

Nu är det just denna grupp som är förlorarna när företagen drar ner på anställda i lågkonjunkturen.

- Många av våra medlemmar är oroliga i dag, säger Åke Svenmarck, ordförande för Civilingenjörsförbundet vid de enheter som berörs hårdast av varslen.

- Stockholm har ju redan drabbats hårt av Ericssons uppsägningar men också av andra telekomföretags neddragningar. Det blir svårt att hitta ett nytt jobb.

Att Ericsson skulle varsla om uppsägningar kom inte som någon överraskning.

- Det är nödvändigt att anpassa antalet anställda om företaget ska överleva i framtiden. Men det är klart att många nog inte hade väntat sig den här omfattningen, säger Åke Svenmarck.

- Vad som oroar mig är att Ericsson förlorar kompetens. Det handlar om kapitalförstöring.

Fler blir uppsagda

Carl-Gustaf Leinar är personaldirektör för Ericsson i Sverige. När Aftonbladet träffar honom vid huvudkontoret vid Telefonplan strax väster om Stockholm berättar han att det inte kommer att räcka med de varsel som lagts nu. Fler kommer att bli uppsagda.

- Ja, tyvärr är det så, säger han. Vi måste anpassa verksamheten till efterfrågan. Det finns inga pengar.

- Vi går just nu igenom hela verksamheten och vi kan konstatera att det blir fler uppsägningar under det här året. Det är nödvändigt om företaget ska överleva.

När nerskärningarna började den 31 mars 2001 hade Ericsson 44 500 anställda. Därefter har personalen minskat genom uppsägningar, naturlig avgång eller genom att delar av företaget har sålts ut. I dag har företaget 34 000 anställda i Sverige.

Med de nya varslen som las i går och de som lagts under sommaren kommer antalet anställda i Sverige hamna under 30 000.

- Vi vet inte hur mycket mer vi måste minska personalen. Vi har bedömt att vi måste få ner det totala antalet anställda i världen till under 60 000.

I mars i fjol var det 107 000.

Thomas Gustafsson